Іранських журналісток, яких засудили за “співпрацю зі США”, виправдали та скоротили їм тюремні терміни

Дата: 13 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Двох ув’язнених іранських журналісток – Елахе Мохаммаді та Нілуфар Хамеді місцевий суд виправдав за звинуваченням у співпраці з “ворожим урядом” США. Медійницям також скоротили терміни ув’язнення. 

Про це повідомила інформагенція Reuters.

Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммалі. Джерело: HANDOUT

Іранські журналістки, яких у жовтні 2023 року засудили до 13 та 12 років позбавлення волі, отримали зменшення терміну до п’яти років. Медійниці перебувають в іранській в’язниці “Евін”, де утримують більшість політв’язнів. 

“В апеляційному суді їх виправдали за звинуваченням у співпраці зі США”, – йдеться у повідомленні.

Журналісток ув’язнили через висвітлення смерті курдської іранки Махси Аміні. Вони обидві писали про смерть Аміні під вартою після затримання поліцією моралі Ірану за нібито порушення суворих правил носіння хіджаба. Її смерть викликала загальнонаціональні протести наприкінці 2022-го та у 2023 році, що переросли в найбільші внутрішні заворушення в країні з часів революції 1979 року, яка привела до влади духовних лідерів Ірану.

Нагадаємо, у січні поточного року влада Ірану порушила ще одну справу проти Елахе Мохаммаді та Нілуфар Хамеді за “неправильне” носіння хіджаба, після того, як медійниці сфотографувалися з розпущеним волоссям, тимчасово звільнившись із в’язниці до розгляду апеляції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter