В Ірані двох журналісток, які висвітлювали вбивство поліцією моралі Махси Аміні, засудили до позбавлення волі

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані журналістки Нілуфар Хамеді й Елахе Мохаммаді, які першими написали про вбивство силовиками за “неправильне носіння” хіджабу 22-річної курдки Махси Аміні, отримали тюремні терміни.

Про це пише Reuters із посиланням на іранські ЗМІ.

Нілуфар Хамеді (ліворуч) із колегою-журналісткою Елахе Мохаммаді. Фото: The Guardian

Як зазначається, Хамеді засудили до 13 років ув’язнення, а Мохаммаді – до 12 років за звинуваченням у співпраці з “ворожим урядом” США, порушенні національної безпеки й поширенні пропаганди проти системи, журналісткам загрожувала страта.

Медійниці перебувають в іранській в’язниці “Евін”, де утримують більшість політв’язнів. Адвокати жінок відкидають звинувачення. Вироки можна оскаржити впродовж 20 днів.

Вони (журналістки. – Ред.) ніколи не мали потрапити до вʼязниці, і ми засуджуємо вироки, які їм ухвалили. Іранський режим ув’язнює журналістів, тому що боїться правди“, так прокоментував рішення суду заступник спеціального посланника США з питань Ірану Абрам Палей.

Нілуфар Хамеді затримали в жовтні 2022 року, після того як вона сфотографувала батьків Аміні, які обіймають одне одного в тегеранській лікарні, де їхня дочка лежала в комі, а Елахе Мохаммаді – після того, як вона висвітлювала похорон Аміні в її рідному курдському місті Сакез, де почалися протести.

Нагадаємо, наприкінці травня поточного року Революційний суд в Ірані почав закритий судовий процес над журналістками Елахе Мохаммаді та Нілуфар Хамеді, їх іранська влада торік називала “іноземними агентками”. 

Раніше ZMINA повідомляла, що в серпні поточного року революційний суд Тегерана ухвалив обвинувальний вирок щодо двох іранських журналісток, які висвітлювали протести в країні. Саїде Шафіє та Насім Султан Бейгі засудили до чотирьох з половиною років ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter