Іранські силовики застосовували сексуальне насильство задля тиску на учасників протестів – Amnesty International

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані силовики застосовували зґвалтування й сексуальне насильство для залякування, фізичного й психологічного тиску на учасників загальнонаціональних протестів 2022 року. Серед постраждалих були неповнолітні.

Про це йдеться у звіті правозахисної організації Amnesty International.

Фото: Gregorio Borgia/AP

Як зазначається, звіт ґрунтується на свідченнях 12 жінок, 26 чоловіків, 14-річної дівчинки й шести неповнолітніх хлопців. З 45 опитаних 16 зазнали тих чи інших форм сексуального насильства. Шестеро з них зазнали групових зґвалтувань. 

За даними правозахисної організації, злочини відбувалися у в’язницях і поліційних мікроавтобусах, а також у школах чи житлових будинках, незаконно перепрофільованих під місця ув’язнення. 

Експерти організації  задокументували 29 випадків, коли особи постраждали від інших форм сексуального насильства: обмацування, калічення статевих органів, насильницьке обрізання волосся тощо.

Крім того, сексуальне насильство часто супроводжувалося побиттям і погрозами, потерпілим давали невідомі препарати, відмовляли в їжі й воді. Також іранські сили безпеки відмовляли потерпілим у медичній допомозі.

Наше дослідження показує, як агенти розвідки й безпеки в Ірані використовували зґвалтування та інші форми сексуального насилля для допитів, покарання й нанесення тривалої фізичної й психологічної шкоди протестувальникам, включаючи дітей від 12 років“, – заявила генеральна секретарка Amnesty International Агнес Каламар.

Правозахисники визначили, що винуватцями злочинів були агенти Корпусу вартових ісламської революції, добровольчого воєнізованого формування “Басідж”, Міністерства розвідки, а також підрозділів поліції, включаючи поліцію громадської безпеки, слідчий відділ поліції та спецпідрозділи.

Як поінформували в Amnesty International, переважна більшість потерпілих не зверталися до правоохоронців, побоюючись за свою безпеку. Вони вважають, що судова система є інструментом репресій, а не відшкодування.

В Amnesty International також повідомили, що влада Ірану досі не висунула звинувачень і не притягнула до відповідальності осіб за випадки зґвалтування й інше сексуальне насильство, задокументоване у звіті.

Нагадаємо, у вересні минулого року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліційного насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

Протести жорстоко придушувалися. Багатьох протестувальників затримали.

Раніше ZMINA повідомляла, що через масові протести в Ірані загинули понад 300 людей, серед яких 43 дитини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter