Через протести в Ірані загинули понад 300 людей – правозахисники

Дата: 13 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Під час протестів в Ірані загинули щонайменше 326 людей, серед яких 43 дитини. Загальнонаціональні демонстрації проти духовенства країни тривають через смерть 22-річної Махси Аміні під вартою поліції моралі.

Про це повідомляють у правозахисній організації Iran Human Rights.

Протести в Ірані. Джерело: Iran Human Rights

За інформацією правозахисників, щонайменше 326 осіб, у тому числі 43 дитини, були вбиті силами безпеки Ірану під час загальнонаціональних протестів. З 43 дітей дев’ятеро були дівчатами і троє були громадянами Афганістану.

Повідомляється також, що принаймні дев’ятьох протестувальників наразі засудили за звинуваченнями у злочинах проти національної безпеки Ірану, і їм загрожує швидка страта.

Директор організації Iran Human Rights Махмуд Амірі-Могаддам закликав до створення механізму ООН для розслідування злочинів іранської влади під час придушення нею протестів.

“Створення ООН механізму міжнародного розслідування та притягнення до відповідальності сприятиме процесу притягнення винних до відповідальності в майбутньому та збільшить ціну репресій для уряду Ісламської Республіки”, – зазначив він.

Нагадаємо, на початку листопада, представники сил безпеки Ірану до смерті забили кийками 35-річну докторантку філософії Насрін Гадрі в Тегерані. Її батька змусили сказати, що жінка померла від хвороби.

Раніше ZMINA повідомляла, що заворушення в країні почалися через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter