Іранські силовики до смерті забили старшокласницю, яка відмовилася співати гімн на честь аятоли Хаменеї

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Іранські силовики побили до смерті ще одну школярку – 16-річну Асру Панахі. Дівчина померла в лікарні наступного дня після того, як представники іранських спецслужб побили її в класі за те, що вона відмовилася співати гімн на честь верховного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї.

Про це повідомляє The Guardian.

Загибла школярка Асра Панахі. Джерело: The Guardian

13 жовтня силовики ввірвалися до середньої школи для дівчат “Шахед” в Ардебілі й вимагали від групи дівчат заспівати гімн, який вихваляє верховного лідера Ірану аятолу Алі Хаменеї.

Коли вони відмовилися, силовики почали бити школярок, внаслідок чого 12 з них потрапили до лікарні, а інших заарештували. Серед госпіталізованих була і Асра Панахі, яка від отриманих травм померла 14 жовтня.

Звістка про смерть старшокласниці спричинила нову хвилю протестів в Ірані, в яких беруть активну участь іранські школярки. Водночас батьки побоюються за своїх дітей, оскільки силовики влаштовують масові рейди в школах, розганяють протестувальників сльозогінним газом та затримують їх.

Офіційні особи Ірану заперечують, що силовики є відповідальними за смерть дитини, а на державному телебаченні з’явився чоловік, якого називають дядьком Асри, – він заявляє, що вона померла від вродженої вади серця.

Школярки перетворилися на потужну силу після того, як у мережі стали вірусними відеоролики, на яких учениці в класах знімають хіджаби, розмахуючи ними в повітрі, фотографують верховних лідерів Ірану на тлі піднятого середнього пальця та викрикують антирежимні гасла.

Нагадаємо, що заворушення в країні почалися через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Раніше ZMINA повідомляла, під час протестів в Ірані за останні 10 днів вересня загинули щонайменше 23 дитини. Майже половину з них убили іранські сили безпеки 30 вересня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter