Інвестиції у відновлення України треба поєднати з новою хвилею реформ – Урсула фон дер Ляєн

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн знову наголосила, що для максимізації впливу інвестицій у відновлення України потрібне їхнє поєднання з новою хвилею реформ.

Про це вона заявила під час виступу у Верховній Раді через відеозв’язок, інформує “Європейська правда”.

Урсула фон дер Ляєн

Вона повідомила, що наступного понеділка разом із президентом Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Шмигалем візьме участь у конференції з відновлення України у швейцарському Лугано.

Ваш європейський шлях і відбудова країни йтимуть поруч. Україна буде в лідерах. Потрібні будуть великі інвестиції. Але щоб максимізувати їхній вплив і зміцнити довіру бізнесу, інвестиції потрібно буде поєднати з новою хвилею реформ.

Урсула фон дер Ляєн

Вона закликала якнайшвидше призначити нового керівника САП та нового директора Національного антикорупційного бюро України. Крім того, вона нагадала про реформу Конституційного Суду, необхідність ухвалити законодавство щодо процедур добору суддів, потребу зменшити надмірний вплив олігархів на економіку та ухвалити закон про ЗМІ, який погодить українське законодавство з чинними стандартами ЄС.

“Звичайно, реформи завжди потребують часу. Так працюють усі наші демократії. І, наприклад, ніхто не очікує, що Україна заповнить усі посади у ваших нових інституціях, тоді як багато ваших найкращих і найрозумніших воюють на фронті. Але українська демократія має бути на правильному шляху. Ви вже показали, що можете ухвалювати важливі закони, навіть коли війна ще триває”, – зазначила президентка Єврокомісії.

“Сьогодні я тут з дуже простим повідомленням. Попереду довгий шлях, але Європа буде поруч з вами на кожному кроці цього шляху, скільки завгодно, від цих темних днів війни до моменту, коли ви перетнете двері, що ведуть до нашого Європейського Союзу”, – запевнила фон дер Ляєн. 

Водночас під час свого виступу в парламенті Володимир Зеленський закликав народних депутатів зосередити свою роботу на розробленні необхідних законопроєктів. Керівники гілок влади підписали в парламенті спільну заяву задля досягнення стратегічної мети – членства України в ЄС.

Нагадаємо, лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі 23 червня затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ. Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна розраховує виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання статусу кандидата в члени ЄС до кінця року.

За даними соціологічного дослідження КМІС, 90% українців хочуть, щоб Україна стала членом ЄС. Найменші показники підтримки такого кроку на сході та півдні – на рівні 84%”. Прагнення вступу України до НАТО підтримують більшість респондентів – 73%. На півдні й сході таких відповідно 65% і 59%. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter