Інтерв’ю Гордона: поліція затримала протестувальників під офісом, а ГПУ використає його у справі проти Росії

Дата: 19 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора проведуть перевірку інтерв’ю журналіста Дмитра Гордона із терористом та колишнім так званим “міністром оборони ДНР” Ігорем Стрєлковим (Гіркіним), а інформацію, отриману журналістом, долучать до матеріалів справи проти Росії. 

Про це з посиланням на заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова повідомляє BBC.

Майже 4-годинне інтерв’ю Дмитра Гордона з Гіркіним з’явилось на каналі журналіста у YouTube 18 травня. Під час спілкування під офісом журналіста у Києві кілька десятків активістів влаштували акцію протесту. Поліція, яка приїхала на місце події, затримала кількох людей, зокрема, двох активістів, які розмалювали фотографії журналіста, що висять на вході до його офісу. Згодом їх відпустили. 

Нас випустили.З моїх слів в протокол записали наступне:«18 травня я з своїм товаришем Volodymyr Feskov близько 17:00…

Опубліковано Миколою Виговським Понеділок, 18 травня 2020 р.

Незадовго до появи інтерв’ю з Гіркіним на каналі Гордона з’явилось інтерв’ю з колишньою так званою прокуроркою окупованого Криму Нателею Поклонською, яке також викликало неоднозначну реакцію у суспільстві. Так, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров говорив, що інтерв’ю ображає тих людей, які зараз в Криму позбавлені волі, в тому числі, через дії Поклонської, а постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич наголошував, що «особи, які безпосередньо сприяли окупації частини України, не можуть і не будуть вважатися голосом кримчан». Одразу після появи інтерв’ю з Поклонською у прокуратурі АРК повідомили, що долучать матеріали журналіста до розслідування проти так званої експрокурорки.

За словами Мамедова, використання органами прокуратури та досудового розслідування інформації з інтерв’ю підозрюваних і обвинувачених осіб досить поширена світова практика.

“Такі інтерв’ю цінні додатковими фактажем, деталями. Наприклад, так звана “прокурор” Криму підтвердила, що їй відомо про підозру і кримінальні переслідування проти неї в Україні”, – сказав він.

Мамедов наголосив, що у спілкуванні з Гордоном Гіркін розповів про конкретні факти вчинення ним особливо тяжких злочинів, а тому у відомстві не виключають, що в подальшому ця інформація стане предметом розгляду і під час розслідування серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, а саме військових злочинів і злочинів проти людства, в тому числі в міжнародних судових інстанціях. Особливу цінність для слідства, за словами Мамедова, має інформація щодо контролю та постачання зброї незаконним збройним формуванням з Російської Федерації.

Згодом сам Дмитро Гордон розповів, що робив інтерв’ю з Наталею Поклонською та Ігорем Стрєлковим спільно з українськими спецслужбами. При цьому невдоволених своєю діяльністю людей журналіст назвав “недалекоглядними і неосвіченими”. 

Пізніше у СБУ повідомили, що Гордон сам був ініціатором інтерв’ю Поклонською та Гіркіним.

Служба безпеки України повідомляє, що проведення інтерв’ю з Наталією Поклонською та Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) є…

Опубліковано Служба безпеки України Вівторок, 19 травня 2020 р.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter