ДБР порушило справу про втручання в роботу правоохоронців після публікацій про знищення секретних документів

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань (ДБР) назвало публікацію відомостей про знищення співробітниками відомства секретних документів кількох резонансних справ на початку повномасштабного вторгнення “інформаційною атакою” й відкрило кримінальне провадження за фактом втручання в роботу правоохоронного органу.

Про це йдеться на сайті ДБР.

Скриншот з відео ютуб-каналу “Час новин”

У ДБР заявили, що під час російської агресії проти України “деякі діячі займаються розхитуванням ситуації в країні та розповсюджують неправдиву інформацію щодо роботи правоохоронної системи держави”, зокрема намагаються дестабілізувати роботу бюро.

“Для цього в інформаційне поле вкидається недостовірна інформація про нібито знищення бюро матеріалів суспільно-резонансних кримінальних проваджень”, – йдеться в повідомленні.

У відомстві запевнили, що всі кримінальні провадження, зокрема й щодо підписання “Харківських угод”, розгону Майдану, “вугільна справа” та інші, розслідуються цілком відповідно до раніше затверджених планів. Їх передадуть до суду у визначені терміни.

Пресслужба ДБР уточнила, що на початку гарячої фази російської агресії бюро, як і інші правоохоронні органи, знищило “лише ті окремі матеріальні носії секретної інформації, щодо яких були відповідні законодавчі вимоги, регламентовані Порядком організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях”.

Погодження прокурорів для знищення таких документів вимагається лише в умовах мирного часу, тоді як знищення секретної інформації в умовах воєнного стану цього не передбачає. Дії ДБР були правомірними й жодним чином не вплинуть на якість і повноту розслідування будь-яких кримінальних проваджень, запевнили у відомстві.

Отже, у бюро наполягають, що всі звинувачення на його адресу щодо знищення важливих матеріалів безпідставні й не відповідають дійсності.

ДБР закликало журналістів “не вестися на інформаційні маніпуляції діячів, не поширювати неперевірену та маніпулятивну інформацію” та “не створювати хайп на війні”.

Нагадаємо, що, за даними журналістки Ірини Ромалійської, на початку повномасштабного військового вторгнення РФ слідчі ДБР знищили деякі важливі матеріали кримінальних проваджень. Наразі в Офісі генпрокурора працюють над тим, щоб відновити дані. Інформацію про це також підтвердив Офіс генпрокурора.

У своєму розслідуванні журналістка розповіла, що отримала внутрішній документ правоохоронних органів – службову записку, в якій описано знищення матеріалів у різних кримінальних справах. У ній зазначається, що 24 лютого вночі, за кілька годин до вторгнення, ДБР перевозила матеріали з центрального офісу в Києві до Хмельницького. Частина таємних матеріалів лишилася в столиці, і їх нібито знищили.

Отже, співробітники ДБР знищили матеріали в справі “Харківських угод”, “вугільній справі” Медведчука. А також у справі про причетність колишнього голови СБУ Олександра Якименка до розстрілів на Майдані; доведення до зубожіння української армії (підозрювані – Янукович, Замана, Лебедев, Саламатін); у справах, де фігурує  Петро Порошенко (виготовлення військових кораблів на “Кузні на Рибальському”, призначення Семочка заступником СЗР, наказ про походження кораблями через Керченську протоку”).

Загалом, згідно з цією службовою запискою, у ДБР знищили секретні матеріали 140 кримінальних справ та понад 500 матеріалів НСРД, тобто негласних слідчих (розшукових) дій.

Сама Ірина Ромалійська, коментуючи дії ДБР, повідомила у фейсбуку, що розмовляла з кількома юристами та прокурорами.

“Вони кажуть, що в рамках цієї справи журналістів можуть слухати та читати, аби дізнатися, хто є джерелами. Ну й аби тиснути та залякувати. Головний удар, схоже, на тих, хто розповідає журналістам про те, що відбувається в ДБР. Але і співучасниками “втручання в діяльність” журналісти також теоретично можуть стати”, – написала вона.

Водночас журналістка сказала, що мала інтерв’ю з радницею з комунікацій ДБР Тетяною Сап’ян і та запевнила її, що порушене кримінальне провадження – це не нападки на ЗМІ.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter