Офіс генпрокурора підтвердив, що наприкінці лютого ДБР знищило матеріали кількох резонансних кримінальних справ

Дата: 09 Липня 2022
A+ A- Підписатися

На початку повномасштабного військового вторгнення РФ слідчі Державного бюро розслідувань знищили деякі важливі матеріали кримінальних проваджень. Наразі в Офісі генпрокурора працюють над тим, щоб відновити інформацію.

Про це йдеться в розслідуванні журналістки Ірини Ромалійської, оприлюдненому на сайті “Настоящего времени”. Інформацію також підтвердив Офіс генпрокурора.

“Згідно з інформацією Державного бюро розслідувань, яка є в розпорядженні Офісу Генерального прокурора, окремі матеріальні носії секретної інформації у запитуваних вами кримінальних провадженнях, процесуальне керівництво в яких здійснюється прокурорами, знищено Управлінням режимно-секретної роботи та захисту інформації Державного бюро розслідувань. Прокурорами у вказаних кримінальних провадженнях не надавалися погодження на знищення цих матеріалів“, – йдеться у повідомленні.

Журналістка отримала внутрішній документ правоохоронних органів – службову записку, в якій описано знищення матеріалів у різних кримінальних справах. У ній зазначається, що 24 лютого вночі, за кілька годин до вторгнення, ДБР перевозить матеріали із центрального офісу в Києві до Хмельницького. Частина таємних матеріалів лишається в столиці, і їх знищують.

Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Ромалійської

Уранці 25 лютого до Хмельницького прибуває очільник ДБР Олексій Сухачов і там підписує наказ про знищення чергової партії матеріалів кримінальних справ. Деякі з них мають гриф “Особливо важливі”.

Таким чином, співробітники ДБР знищили матеріали у справі “Харківських угод”; “вугільній справі” Медведчука. А також у справі про причетність колишнього голови СБУ Олександра Якименка до розстрілів на Майдані; доведення до зубожіння української армії (підозрювані – Янукович, Замана, Лебедев, Саламатін); у справах, де фігурує  Петро Порошенко (виготовлення військових кораблів на “Кузні на Рибальському”, призначення Семочка заступником СЗР, наказ про походження кораблями через Керченську протоку”)”.

Загалом, згідно з цією службовою запискою, у ДБР знищили секретні матеріали 140 кримінальних справ та понад 500 матеріалів НСРД, тобто негласних слідчих (розшукових) дій.

Юристи Сергій Горбатюк, який раніше очолював департамент спецрозслідувань Генпрокуратури, та Віталій Тітич кажуть, що це не обовʼязково призведе до фактичного поховання цих справ. Лише конкретний прокурор у конкретній справі може сказати, наскільки важливими були знищені матеріали. Однак їхня нестача може щонайменше ускладнити процес доведення вини підозрюваних. До того ж складно сказати, з якою метою ДБР знищувало матеріали, зокрема коли вони вже були в Хмельницькому – за сотні кілометрів від фронту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter