Хоробрий український народ в особі президента Зеленського номінували на премію Сахарова

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Серед списку номінантів цьогорічної премії Європейського парламенту імені Андрія Сахарова “хоробрий український народ в особі президента Володимира Зеленського”.

Про це повідомили в Європарламенті. 

Премію Сахарова вручають з 1988 року  в чотирьох областях видатним особам і організаціям, які захищають права людини та основні свободи. 

Кандидатів можуть висувати політичні групи, а також вони мають отримати підтримку щонайменше чотирьох десятків депутатів Європарламенту.

Окрім “хороброго українського народу в особі президента Володимира Зеленського”, поданого Європейською народною партією, номінантами премії стали: 

  • Джуліан Ассанж – засновник WikiLeaks, якого Велика Британія цього року дозволила екстрадувати до США. Там йому загрожує до 175 років в’язниці за те, що опублікував секретні документи, зокрема, що стосуються розстрілу мирних жителів американськими військовими.
  • Колумбійська комісія зі встановлення істини – організація, створена для розслідування випадків порушення прав людини за понад 50 років громадянської війни в Колумбії, жертвами якої стали 450 тисяч людей.
  • Соня Гуажажара – бразильська активістка за права корінних народів та лідерка Союзу корінних народів Бразилії, до якого входять три сотні корінних етнічних груп. Балотувалася на пост президентки, а цього року стала першою жінкою з корінних народів на посаді федерального депутата нижньої палати Конгресу Бразилії. За версією журналу Time, є однією із сотні найвпливовіших людей у ​​світі.
  • Ширін Абу Акле вбита в травні цього року журналістка телеканалу Al Jazeera. Вона висвітлювала рейд ізраїльських військових у таборі палестинських біженців у місті Дженін уранці 11 травня, коли розпочалася перестрілка. Під час роботи на ній був бронежилет з написом “Преса”.

Окрім цього, серед номінантів є окремо “народ України”, який висунули проєвропейська та центристська політична група Renew Europe та Прогресивний альянс соціалістів і демократів. Зробили вони це, “висвітлюючи роль окремих людей, представників ініціатив громадянського суспільства та державних і громадських інституцій”.

“У номінації серед інших згадуються Державна служба України з надзвичайних ситуацій; Юлія Паєвська, засновниця евакомедичної частини “Ангели Тайри”; правозахисниця Олександра Матвійчук; Рух громадянського опору “Жовта стрічка” та Іван Федоров, мер українського міста Мелітополь”, – повідомили організатори премії. 

Окремо номінували й Володимира Зеленського “як обличчя мужності українського народу” Європейські консерватори та реформісти. 

Нагадаємо, що у 2019 році український режисер Олег Сенцов отримав премію Сахарова власноруч. Лауреатом він став на рік раніше, однак тоді нагороду за нього отримала його двоюрідна сестра Наталія Каплан, адже сам Сенцов перебував у російському полоні. 

Премію Сахарова в різні роки також отримували білоруська опозиція та російський антикорупційний активіст і політик Олексій Навальний. Замість останнього нагороду наприкінці минулого року отримувала донька Дар’я. У промові дівчина наголосила, що не розуміє чому ті, хто виступає за прагматичні стосунки з диктаторами, не можуть просто відкрити підручники історії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter