ГО “Жінки в медіа” виступила на захист незалежної журналістки Олени Мудрої

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

ГО  “Жінки в медіа” виступила на захист закарпатської журналістки-розслідувачки Олени Мудрої та закликала Міністерство внутрішніх справ, Нацполіцію, Офіс омбудсмана та Генпрокуратуру розслідувати факти тиску на неї.

Відповідну заяву громадська організація оприлюднила у фейсбуку.

Олена Мудра. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

Заява з’явилася після того, як Олена Мудра 13 березня повідомила ГО “Інститут масової інформації” (ІМІ) про тиск на себе та збір невідомими особами її персональних даних та членів її сім’ї.

У документі “Жінки в медіа” наголосили:

  • Якісна розслідувальна журналістика в часи війни створює необхідний контроль за діями влади з боку громадськості, спонукає владу бути більш відповідальною, сприяє зменшенню рівня корупції й ухваленню необхідних для країни рішень. Публічні особи, до яких відносяться політики та чиновники, повинні бути готовими до підвищеного суспільного інтересу і до широких меж критики на свою адресу.
  • Ми засуджуємо будь-які форми переслідування журналістів-розслідувачів за їхню роботу, включно з ненависницькими онлайн-атаками в соціальних мережах та незаконним збором персональних даних, у тому числі родичів та сім’ї журналістів.
  • Ми наголошуємо, що жінки-журналістки належать до вразливої групи за ознакою статі та піддаються непропорційно більшим гендерно зумовленим викликам та загрозам.
  • Ми закликаємо створювати умови для вільного розвитку розслідувальної журналістики в Україні й забезпечити захист журналістів-розслідувачів від тиску у зв’язку з виконанням професійних обов’язків.

Заяву ГО направила до МВС, Нацполіції, Офісу омбудсмана та Генеральної прокуратури з проханням розслідувати факти тиску щодо журналістки-розслідувачки.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що “Репортери без кордонів” (RSF) закликали українську владу якнайшвидше розслідувати факти тиску і наклепницьку кампанію, розпочату проти Олени Мудрої в інтернеті через її професійну діяльність.

Мудра заявила про збір її персональних даних і тиск після публікації статті про кадрові зміни в Державній екологічній інспекції в Закарпатській області у виданні “Закарпаття онлайн”. Матеріал під назвою “ДЕІ Закарпаття очолив колишній УЗЕшник і спадкоємець кримінального будівництва на Буковелі Михайло Банк” вийшов 6 березня.

Вже 9 березня у фейсбук-спільнотах “Ужгород” та “Виноградів” з’явилися публікації щодо Мудрої дискредитаційного характеру від невідомого користувача, повідомила журналістка. У публікаціях, за її словами, були подані викривлені подробиці її професійної діяльності та життя її сім’ї, зокрема батьків, які неможливо отримати з відкритих джерел.

Про тиск журналістка повідомила ІМІ. Також вона звернулася до поліції. За її заявою сектор дізнання Ужгородського районного управління поліції ГУНП у Закарпатській області 10 березня відкрив кримінальне провадження за частиною 2 стаття 171 КК України — “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

14 березня той самий невідомий користувач поширив на ютубі та в соцмережах відео, змонтоване з її фотографій, з описом, як вона вважає, дискредитаційного характеру. Деякі з цих дописів згодом також видалили. Нові факти журналістка також передала до поліції.

За словами Мудрої, фактом переслідування зацікавились у Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter