Глобальний індекс миру визначив найнебезпечніші й наймирніші країни світу 2023 року

Дата: 27 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Глобальний індекс миру (GPI) визначив найнебезпечніші та наймирніші країни світу 2023 року, Україна цього року потрапила до десятки найбільш небезпечних для життя.

Про це йдеться в 17-му випуску щорічного GPI, який готує Інститут економіки та миру.

Україна, Бахмут – місце найзапекліших боїв з російськими військами в Донецькій області, 22 червня. Фото: Лібкос – AP.

GPI використовує 23 якісні та кількісні показники та вимірює стан миру в трьох сферах: рівень соціальної безпеки та безпеки; масштаб поточного внутрішнього та міжнародного конфлікту; ступінь мілітаризації.

У повідомленні наголошується, що рейтинг складено до ескалації конфлікту між Ізраїлем та ХАМАС у жовтні та вулканічної активності в Ісландії.

Для рейтингу фахівці Інституту аналізують ситуацію в 163 незалежних державах та територіях, на яких проживає 99,7 відсотка населення світу.

Дослідження нинішнього року показало, що середній рівень глобального миру погіршився на 0,42 відсотка. Це 13-те погіршення за останні 15 років. 

Восьмий рік поспіль Афганістан визнано найменш мирною країною у світі, за ним ідуть Ємен, Сирія, Південний Судан і Демократична Республіка Конго.

Війна в Україні мала значний вплив на глобальний індекс миру, причому Україна та Росія мали найбільше та п’яте за величиною погіршення миролюбності відповідно за цей період.

Наша країна в цьому рейтингу стоїть на сьомому місці, Росія – на шостому.

Попри це Європа є наймирнішим регіоном у світі, де розташовані сім з десяти наймирніших країн.

Гаїті, Малі та Ізраїль цього року стали іншими країнами з найбільшим погіршенням.

Ісландія залишається наймиролюбнішою країною у світі, цю позицію вона посідає з 2008 року. До неї доєдналися Данія, Ірландія, Нова Зеландія та Австрія.

Сполучені Штати вважаються країною з “низькою” позицією за шкалою миролюбності й опиняються на 131-му місці в рейтингу, як і минулого року.

Інститут економіки та миру зі штаб-квартирою в Сіднеї, Австралія, описує себе як незалежний, позапартійний, некомерційний аналітичний центр.

Найнебезпечніші країни світу – 2023

  1. Афганістан
  2. Ємен
  3. Сирія
  4. Південний Судан
  5. Демократична Республіка Конго
  6. Росія
  7. Україна
  8. Сомалі
  9. Судан
  10. Ірак

Наймиролюбніші країни світу – 2023

  1. Ісландія
  2. Данія
  3. Ірландія
  4. Нова Зеландія
  5. Австрія
  6. Сінгапур
  7. Португалія
  8. Словенія
  9. Японія
  10. Швейцарія

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Росія стала лідером порушників прав журналісток серед країн Європи: вона здійснила майже 20% усіх порушень. Багато з них сталися на передовій в Україні після повномасштабного вторгнення країни-агресора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter