РФ стала країною з найбільшою кількістю порушень прав журналісток серед європейських країн – коаліція “Жінки в журналістиці”

Дата: 19 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

РФ стала лідером порушників прав журналісток серед країн Європи: вона здійснила майже 20% усіх порушень. Багато з них сталися на передовій в Україні після повномасштабного вторгнення країни-агресора.

Про це пише “Суспільне” з посиланням на звіт коаліції “Жінки в журналістиці (CFWI)”.

Джерело: pixabay.com

У звіті наголошують, що російські сили намагаються залякати вільну пресу в Україні не лише прямими нападами на життя журналістів. Вони також використовують затримання, насильницькі зникнення та кримінальне переслідування як тактику, щоб змусити замовкнути медійників та їхніх родичів.

“Такі журналісти, як Ірина Левченко та Лутфіє Зудієва, були неправомірно затримані. Тим часом Ірині Данилович, яка перебуває за ґратами з весни 2022 року, російські військові відмовили у медичній допомозі у в’язниці в Криму, що призвело до втрати слуху“, – йдеться у звіті.

Як зазначається, CFWIJ й 23 інші організації зі свободи преси закликали міжнародні організації вжити заходів проти РФ й притягнути її до відповідальності за воєнні злочини проти журналістів.

Неможливо переоцінити терміновість захисту свободи преси й забезпечення безпеки жінок-журналісток“, – наголосили в організації.

Нагадаємо, у російському полоні перебувають щонайменше 25 українських журналістів. До їхнього числа входять як викрадені на початку вторгнення, так і нещодавно затримані представники українських ЗМІ. 

Раніше ZMINA повідомляла, що з початку російського вторгнення на територію України у період із 2014-го до 2023 року загинули 75 представників ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter