“Хештег – ціна слова”: на акції пам’яті Гонгадзе журналістів закликали розповідати про небезпеки професії

Дата: 18 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У Києві на майдані Незалежності відбулась акція пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх убитих українських журналістів.

Як передає кореспондент видання ZMINA, на акцію, присвячену Дню пам’яті загиблих журналістів, який відзначається з 2007 року в третю п’ятницю вересня, зібралися близько 30 активістів та журналістів.

Організатором акції цього року стала Премія імені Георгія Гонгадзе, яка щорічно 21 травня, у день народження Гонгадзе, нагороджує українських медійників за відданість принципам та цінностям незалежної журналістики.

Присутні, тримаючи в руках фотографії Георгія Гонгадзе, вшанували його пам’ять хвилиною мовчання.

Спікери акції нагадали про обставини зникнення та вбивства журналіста, а також про те, що після 20 років розслідування і світового резонансу так і не були названі та покарані замовники цього злочину.

“Через те що в справі Гонгадзе досі не поставлено крапки, наше суспільство досі не може вибратися з брехні й залишків того страху, що є в ньому”, – наголосив політик, правозахисник та колишній політв’язень Степан Хмара.

За словами журналістки Радіо Культура Олени Гусейнової, вся солідарність українських журналістів почалася саме з історії вбивства Гонгадзе і касетного скандалу, який після нього відбувся.

“Символічно, що одна з моїх перших передач, яку я робив разом з Георгієм на Львівському обласному телебаченні була про те, чи можуть в Україні вбити журналіста за політичні погляди. Це було в 1995 році, і ніхто не міг уявити, що це через п’ять років зачепить самого Георгія, що його вб’ють за позицію і за те, що він не боявся”, – розповів журналіст і телеведучий Єгор Чечеринда.

Читайте також: Понад 70 загиблих журналістів незалежної України. Хто вони і за що померли?

Під час акції також згадали інші резонансні злочини проти журналістів, які сталися в Україні, зокрема вбивство Павла Шеремета, який теж працював в “Українській правді”.

“Те, що на сьогоднішній акції так багато камер і так мало учасників, показує, як швидко ми можемо забувати про те, що сталося досить недавно. На жаль, історія про вбивство Павла подібна до історії Гонгадзе ще й тим, що через чотири роки після злочину ми не знаємо ані його замовників, ані справжніх виконавців”, – констатувала редакторка видання “Українська правда” Севгіль Мусаєва.

Адже, за її словами, запропоновані на сьогодні слідством версії і підозрювані спричиняють дуже багато сумнівів.

Представниця Премії імені Георгія Гонгадзе Оксана Мамченкова зачитала звернення з нагоди 20-х роковин убивства Гонгадзе, яке підписали сім правозахисних та медійних організацій.

Організатори акції також оголосили, що Премія імені Георгія Гонгадзе та Львівський медіафорум ініціювали інформаційну кампанію “Ціна слова”.

Журналістів закликали під хештегом “ціна слова” розміщувати власні історії про те, чим є насправді журналістська робота та в чому вона полягає, про те, що це не тільки новини, які дозволять аудиторії орієнтуватися в поточних подіях, але й незручна інформація, що може бути ризикованою для того, хто її озвучує.

“Розповідайте історії про те, чому правдиве і незручне слово важливе для кожної людини, кожного громадянина і для суспільства загалом. Щоби за рік ми говорили про речі, про які не говорили ці 20 років, і могли сказати щось значно конкретніше у своїх заявах і тезах”, – озвучила заклик ініціаторів кампанії модераторка заходу Олена Гусейнова.

Усі фото: Ірина Іванченко (ZMINA)

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter