Херсонська блогерка Олена Наумова розповіла про викрадення і допити з боку російських військових

Дата: 21 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові під час окупації Херсона викрали й змусили записати на відео вибачення перед армією РФ виховательку дитсадка №41, тікток-блогерку з ніком vyhovatel_iz_humorom Олену Наумову.

Про це вона розповіла в інтервʼю проєкту Радіо Свобода “Новини Приазов’я”.

Джерело: скриншот з відео в тіктоку

За її словами, росіяни прийшли по неї додому 23 серпня, забрали й допитували чотири дні.

“Обшук зробили, відвезли “на підвал”, ставили багато запитань, чотири дні допитували. Потім я тиждень просто сиділа там, голодувала і мерзла, божеволіла від тих усіх звуків. Потім мене змусили записати вибачення перед російською армією, яку я закликала вбивати, й колаборантів, які тут підтримували росіян”, – розповіла Наумова.

Згодом жінку відпустили, але заявили що “депортують до України”. Вона розповіла, що спитала в окупантів, чи скоро вона поїде – на коли замовляти квиток. Ті відповіли, що вирішать це самі. 

“Ага, думаю, самі, в найближчу лісосмугу. Я зрозуміла, що треба робити ноги”, – уточнила вона.

Щоб урятуватися, Олені Наумовій довелось інсценувати друге викрадення росіянами. Її заховали за умови, що вона не матиме жодних контактів.

“Думаю, нехай розбираються ФСБ з ГУР, хто кого забрав, бо вони ж вимагали гроші. Тому нехай думають, що хтось із них це зробив. І так я залишила будинок, він був відкритий чотири дні, поки не прийшли родичі та не закрили все. Мене просто люди заховали за умови, що я не буду мати ніяких контактів ні з ким, от впритул до повернення наших ЗСУ. От таким от чином я і врятувалась”, – сказала блогерка.

Про деокупацію жінка дізналася від людей, у яких ховалася.

“Ми вибігли на вулицю, стояли на перехресті, чекали наших, побачили, почали їм махати, дістали прапори, потім кажу: “Поїхали в центр”.

Перше відео після звільнення Херсона, на якому зафільмована Олена Наумова, з’явилося в мережі 14 листопада.

В інтерв’ю журналістам жінка запевнила, що продовжить записувати відео для тіктоку, щойно в місті відновлять стабільне енергопостачання та зв’язок.

Як розповідала ZMINA, Олену Наумову росіяни викрали 23 серпня прямо з власного помешкання, 6 вересня стало відомо про те, що вона на волі.

Жінка вела блог у тіктоку, в якому розповідала про життя в окупації, а також висловлювала підтримку Україні.

Після того як окупанти на початку вересня відпустили її “під домашній арешт”, майже два тижні блогерка перебувала в місті й чекала “дозволу” від представників окупантів на виїзд.

21 вересня Микола Наумов заявив, що не має зв’язку з матір’ю. Він припустив, що її могли знов викрасти росіяни.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter