Харківська поліція не відкрила провадження за фактом трьох нападів на місцевий ЛГБТ-центр

Дата: 23 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Харківська поліція не відкрила кримінального провадження за фактом трьох нападів на місцевий ком’юніті-центр для ЛГБТ “Прайд-хаб”, які сталися напередодні автопробігу за права ЛГБТ в межах Харківпрайду.  

Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит видання “Ґрати”. 

“Наразі триває перевірка. Відомості за вказаними фактами до ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань) внесені не були”, – зазначили у відповіді поліції. 

Нагадаємо, що з кінця серпня й протягом першого тижня вересня в Харкові тричі атакували ком’юніті-центр для ЛГБТ “Прайд-хаб”: побили вікна будівлі, закидали яйцями та облили сечею вхідні двері. Співробітники центру впізнали декого з нападників, серед них були представники місцевого осередку праворадикальної організації “Традиція і порядок”. 

31 серпня двоє молодиків закидали яйцями вхід до ком’юніті-центру для ЛГБТ й написали на стіні “Содом”. За кілька днів уночі ще троє молодих людей знову обкидали яйцями та облили сечею вхідні двері хабу, на фасаді написали: “Це початок”, “З прайдом”. Сьогодні вночі люди в масках побили вікна в офісній частині будівлі”– розповідала ZMINA Анна Шаригіна, співорганізаторка Харківпрайду та віцепрезидентка Харківського жіночого об’єднання “Сфера”, офіс якої розташовано в приміщенні “Прайд-хабу”. 

Одразу після нападів представниці “Сфери” звернулись із заявою до поліції та надали правоохоронцям записи з камер відеоспостереження.

Атаки на центр Шаригіна пов’язувала з підготовкою автопробігу на захист прав ЛГБТ в межах Харківпрайду. Він безпечно відбувся 13 вересня. 

Раніше харківський “Прайд-хаб” систематично ставав об’єктом нападів ультраправих молодиків з угруповань “Традиція і порядок” та “Фрайкор”.      

“Ґрати” звернулися до обласного управління поліції з проханням надати інформацію стосовно перебігу розслідування 16 випадків. У слідчому управлінні надали відомості тільки щодо восьми з них, зазначивши, що “інформація, яка стосується стану досудового розслідування в кримінальному провадженні, не є відкритою”.

Так, до суду передали лише два кримінальні провадження. Одне – за статтею про насильство щодо працівника правоохоронного органу (ч. 2 статті 345 ККУ) за фактом нападу праворадикалів на поліцейських, які охороняли харківський Марш рівності минулого року. Серед підозрюваних – представники праворадикальної організації “Фрайкор”.

Друге провадження – за статтею про хуліганство (ч. 2 статті 296 ККУ) за фактом побиття неповнолітнього хлопця після того ж Маршу рівності. Потерпілий не брав участі в заході, але нападники ідентифікували його як представника ЛГБТ-спільноти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter