Громадське об’єднання “Кримська ідея” закликало звільнити цивільних полонених, яких Росія незаконно утримує

Дата: 17 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Громадське об’єднання “Кримська ідея” звертає увагу українського, турецького та російського омбудсманів, які провадять наразі в Туреччині перемовини про обміни військовополоненими між Україною та Росією, на повну відсутність дій зі звільнення цивільних осіб, які опинилися в полоні після початку повномасштабного вторгнення, а також кримських політв’язнів.

Про це йдеться в заяві об’єднання, оприлюдненій на фейсбук-сторінці

Сімферопольське СІЗО №2, де Росія незаконно утримує громадян України, затриманих на тимчасово окупованих територіях

Як відомо, Омбудсман Туреччини Шереф Малкоч анонсував низку великих обмінів військовополоненими між державами, що воюють.

“Кримська ідея” привітала плідну роботу інститутів захисту прав людини, утім звернула увагу на повну відсутність дій зі звільнення цивільних осіб, які опинилися в полоні після початку повномасштабного вторгнення, а також кримських політв’язнів.

За оцінками експертів “Кримської ідеї”, лише в Сімферополі міститься від 100 до 150 мирних жителів Херсонської та Запорізької областей, яких викрадачі та тривалий час безправно утримують у місцях позбавлення волі в умовах “інкомунікадо” і Утримання під вартою без права листування і спілкування з родичами або захисником..

Крім того, в ув’язненні перебуває від 100 до 140, залежно від методики оцінювання кримських політв’язнів.

“Триетапний план гуманітарних дій, запропонований офісом турецького Омбудсмана має включати заходи, пов’язані з долею цивільних осіб, які на сьогодні є фактично заручниками. Міжнародні інститути прав людини також мають публічно виступити з підтримкою питання необхідності роботи зі звільнення цих людей”, – наголошується в заяві. 

Напередодні повідомлялося, що український Омбудсман передав російській стороні списки понад 2000 цивільних, які можуть бути в полоні.
 
Нагадаємо, 11 січня Дмитро Лубінець та Тетяна Москалькова зустрілися в Туреччині в межах міжнародної конференції “Майбутнє прав людини у 21-му столітті”.
 
Раніше ZMINA повідомляла, що в червні 2022 російську Уповноважену журналісти ловили на поширенні фейків про військовополонених. Так, Москалькова розповідала про нібито небажання українців повертатися додому з полону. У відповідь на це в українському Міноборони нагадали, що серед російських полонених чимало тих, хто не хоче повертатися до Росії, і ті, на кого там уже надійшли похоронки, а тому ситуація є діаметрально протилежною.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter