Турецький Омбудсман заявив про обмінний список між Україною та Росією на тисячу людей

Дата: 16 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Туреччині Україна презентувала обмінний список, що налічує вісім сотень людей, а Росія заявила на обмін дві сотні людей. 

Про це повідомляє CNN Turk. 

Одна із зустрічей Лубінця та Москалькової. Фото: телеграм-канал Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Заяву про списки зробив Омбудсман Туреччини Сереф Малкок

“Якщо ми зможемо створити “Стамбульську платформу”, ці питання (обміну та інші гуманітарні питання. – Ред.) можна буде обговорити легше. Ми перебуваємо в процесі створення цього механізму”, – сказав він. 

Водночас раніше сам Лубінець казав, що передав російській стороні списки понад двох тисяч цивільних, які можуть бути в полоні, а щодо 800 людей зі списку, про який сказав Малкок, зазначав, що йдеться не про обмін, а про репатріацію важкопоранених.

Водночас перемовини про визволення цивільних ідуть окремо, а до Лубінця вже звернулися понад 20 тисяч сімей, які розшукують своїх рідних. 

Загалом під час дводенної поїздки до Туреччини український та російська омбудсмани провели щонайменше вісім зустрічей, на яких узгодили низку рішень, зокрема для возз’єднання дітей з батьками.

Журналісти CNN Turk розповіли, що під час першої зустрічі російська сторона почала звинувачувати Україну в початку війни. Через це турецькому колезі Москалькової довелося пояснювати, що зустріч має відбуватись у дещо іншому напрямі. 

Ми не можемо забезпечити продовження або припинення війни. Перемовини (для припинення війни. – Ред.) – це робота політиків, а не омбудсманів”, – цитують його слова у виданні. 

Нагадаємо, що торік російську уповноважену Москалькову журналісти ловили на поширенні фейків про військовополонених. Так, вона розповідала про нібито небажання українців повертатися додому з полону. У відповідь на це в українському Міноборони нагадали, що серед російських полонених чимало тих, хто не хоче повертатися до Росії, і ті, на кого там уже надійшли похоронки, а тому ситуація є діаметрально протилежною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter