Ґрета Тунберґ повертається до школи

Дата: 25 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Екологічна активістка зі Швеції Ґрета Тунберґ вирішила повернутися до школи, навчання в якій вона зупинила, щоб привертати увагу світу до проблем довкілля. 

Про це Тунберґ повідомила у твітері. 

У 2018 році тоді ще 15-річна Тунберґ започаткувала рух FridaysForFuture, члени якого пропускали заняття в школах та університетах щоп’ятниці, щоб виходити з акціями протесту. Першу акцію дівчина провела під будівлею парламенту Швеції після масових лісових пожеж, які стались у країні влітку 2018 року. Тоді лише за один тиждень у полум’ї згоріло 25 тисяч гектарів лісу.

Після того як історія Ґрети стала відома світу, вона почала активну екологічну кампанію: брала участь в акціях під Європейським парламентом у Брюсселі, виступала на шведській конференції TED з промовою щодо глобального потепління, в ООН та на міжнародному економічному форумі в Давосі. Туди школярка, на відміну від багатьох делегатів, приїхала на потягу; у такий спосіб вона показала, що використання реактивних літаків, на яких прилетіли політики з усього світу, шкодить довкіллю.   

Згодом Тунберґ двічі висували на Нобелівську премію миру, а у вересні минулого року вірусним стало відео з промовою школярки під час кліматичного саміту ООН у Нью-Йорку. У ній вона звинуватила світових лідерів у тому, що вони не вживають необхідних заходів, щоб запобігти кліматичній кризі на планеті. Тоді ж авторитетний журнал Time назвав активістку Людиною року

Щоб займатись екологічним активізмом, Тунберґ брала академічну відпустку. За законами Швеції, обов’язковим у країні є дев’ятирічне навчання в школі. 

Нагадаємо, що зумовлені зміною клімату катастрофи стають основними причинами для появи внутрішніх переселенців у світі. Щороку через це 20 млн людей шукають нового притулку

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter