Екоактивістка Ґрета Тунберґ стала людиною року за версією журналу Time 

Дата: 11 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Американський журнал Time визнав 16-річну екоактивістку зі Швеції Ґрету Тунберґ людиною року

 

Ґрета Тунберґ – школярка зі Швеції. Її батько – шведський актор Сванте Тунберґ, а мати – оперна співачка Малена Ерман. Відомою дівчина стала після студентського страйку проти зміни клімату, який вона почала в серпні минулого року під будівлею парламенту Швеції. Школярка вирішила розпочати акцію після масових лісових пожеж, які стались у країні влітку 2018 року; тоді всього за один тиждень у полум’ї згоріло 25 тисяч гектарів лісу. Вона заснувала рух #FridaysForFuture: його члени (здебільшого він складається з молоді. – Ред.) пропускають заняття в школах та університетах щоп’ятниці, щоб виходити з акціями протесту.

Після того як історія Ґрети стала відома світу, вона почала активну екологічну кампанію: брала участь в акціях під Європейським парламентом у Брюсселі, виступала на шведській конференції TED з промовою щодо глобального потепління, в ООН та на міжнародному економічному форумі в Давосі. Туди школярка, на відміну від багатьох делегатів, приїхала на потягу; у такий спосіб вона показала, що використання реактивних літаків, на яких прилетіли політики з усього світу, шкодить довкіллю.   

Крім того, дівчину номінували на Нобелівську премію миру. Ґрета також отримала звання “Посол совісті” від міжнародної правозахисної організації Amnesty International. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter