Щороку у світі внаслідок зміни клімату з’являються 20 млн внутрішньо переміщених людей – Oxfam

Дата: 03 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Спричинені зміною клімату катастрофи стають основними причинами для появи внутрішніх переселенців. Щороку у світі через це 20 млн людей шукають нового притулку. 

Як повідомляє Deutsche Welle, такі дані з доповіді для Кліматичної конференції ООН у Мадриді оприлюднила благодійна організація Oxfam. У документі зафіксовано різке збільшення надзвичайних кліматичних подій із 2012 року. 

Серед причин для переселення укладачі доповіді називають смерчі, повені та лісові пожежі. Вони ставались усемеро частіше, ніж землетруси чи виверження вулканів, та втричі частіше за збройні конфлікти. 

Повідомляється, що якщо 2012 року у світі сталося 188 надзвичайних кліматичних подій, які призвели до внутрішніх переселень, то 2018 року їх було вже 1 518.  

За даними Oxfam, понад половину переселенців припадає на Азію. Так, до прикладу, циклон “Фані” в травні 2019 року змусив до переселень 3,5 млн людей у Бангладеш та Індії

Окрім цього, такі острівні країни, як Куба, Домініканська Республіка та Тувалу, також потерпають від смерчів. Там протягом десятиліття було 5% внутрішньо переміщених осіб. 

“У нас тепер “розігріта” планета, про що ми вже давно попереджали. Зараз ми спостерігаємо за тим, як на наших очах наслідки даються взнаки”, – сказав експерт із кліматичних змін благодійної організації Oxfam Тім Гор

Автори доповіді вказують на суміш конфліктів та кліматичних надзвичайних ситуацій в Африці. В Ефіопії, Сомалі, Південному Судані та Судані внаслідок збройних протистоянь у 2018 році було 3,8 млн переселенців. Окрім цього, ще один мільйон людей змінив місце проживання через екстремальні погодні умови. 

За словами Тіма Гора, багато бідних країн не могли оговтатися від однієї кризи, як наставала нова. Деякі з них просили світову спільноту про допомогу через одночасні повені та екстремальну засуху. 

Oxfam оцінює погіршення світових економічних показників унаслідок кліматичних катастроф приблизно у 2%. 

Нагадаємо, із 3 до 13 грудня в Мадриді відбувається Кліматична конференція ООН. На ній планують обговорити виконання Паризької угоди із захисту клімату, підписаної у 2015 році. Тоді 190 країн світу взяли на себе зобов’язання вживати заходів, щоб не допустити глобального потепління.

Основна мета, позначена в Паризькій угоді, – скоротити викиди СО2 в атмосферу. Саме вони є причиною підвищення температури повітря на 2 градуси Цельсія і глобальної зміни клімату. Країни домовилися прагнути знизити цей показник до 1,5 градуса. Для досягнення цієї мети викиди в атмосферу до 2030 року мають упасти на 45%, порівнюючи з показниками 2010 року.

У конференції беруть участь близько 29 тисяч представників майже 200 держав світу. Серед учасників заявлені глави держав і урядів та міністри. 

Під час відкриття заходу Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав країни перейти до рішучих дій на захист довкілля.

“Ми маємо показати, що серйозно налаштовані на те, щоб припинити нашу війну проти природи”, – цитує Генсека ООН Deutsche Welle. У питанні захисту довкілля, за словами очільника ООН, людство має обрати між шляхом “надії” та шляхом “капітуляції”.

Конференцію із запізненням відвідає шведська кліматична активістка Грета Тунберг. Спочатку вона вирушила до Чилі, де спершу мала відбутися Кліматична конференція ООН. Тепер вона пливе на вітрильному судні до Європи.

Нагадаємо, на початку листопада понад 11 тисяч науковців зі 153 країн попередили про кліматичну надзвичайну ситуацію в усьому світі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter