Українські військові використовували житло цивільних без компенсації та забирали майно – ООН

Дата: 15 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) задокументувало кілька фактів, коли українські військові використали житло цивільних, не оплатили рахунків за комунальні послуги, завдали шкоди майну та пограбували його. 

Про такі випадки йдеться у 27-й доповіді УВКПЛ щодо дотримання права людини в Україні в період з 16 травня по 15 серпня 2019 року. 

Так, до прикладу, у Верхньоторецькому і Селище міського типу Верхньоторецьке Ясинуватського району Донецької області підконтрольне уряду України. літнє подружжя отримало рахунок за електроенергію на суму майже 30 тис. грн. Військові близько чотирьох років використовували прибудову до їхнього будинку.

За цей час через артилерійські обстріли дах будинку зазнав пошкоджень, а відремонтувати його було неможливо через присутність військових. Крім того, у помешканні викрали або пошкодили техніку й електричне обладнання сім’ї.

Аналогічні випадки УВКПЛ задокументувало в підконтрольних уряду України Авдіївці, Новгородському та Старогнатівці, що на Донеччині. 

Повідомляється, що в лютому 2015 року мешканці будинку №15 на вулиці Воробйова в Авдіївці залишили свої квартири з міркувань безпеки. Адже в будинку розмістилися військовослужбовці Збройних cил України та співробітники інших правоохоронних органів.

Мешканці цих квартир розповіли, що у 2014 році українські військові та правоохоронці зайняли деякі порожні квартири і попросили решту громадян звільнити свої помешкання. Ті, хто лишився, потерпали від сильних артилерійських обстрілів.

Жителі цього будинку поскаржились УВКПЛ, що військовослужбовці розікрали або пошкодили меблі, електронні прилади та особисті речі.

Із 2014 року 18 домовласників подали до місцевої поліції скарги за фактом крадіжки та умисного знищення майна. Жодна з цих скарг по суті не була розглянута на момент складання доповіді. У Нацполіції пояснюють, що одна з причин неефективного розслідування – відсутність доступу до квартир через присутність військових у будівлі.

В ООН вказують, що українська влада не надала мешканцям, які змушені були залишити свої квартири, прийнятних варіантів альтернативного житла. Державні органи також не виплатили жодної компенсації за пошкодження майна або інші збитки, які спричинили військові. Як результат, 24 домовласники, зокрема сім’ї з дітьми, громадяни з інвалідністю та літні люди, були змушені самостійно знайти безпечне житло і оплачувати його.

Раніше ZMINA повідомляла, що правозахисна організація Truth Hounds задокументувала вбивства двох цивільних та поранення ще семи українців із серпня 2018 до серпня 2019 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter