У Truth Hounds задокументували вбивства двох цивільних та поранення ще семи українців

Дата: 01 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Правозахисники Truth Hounds за останні 12 місяців зафіксували вбивства двох цивільних людей, поранення сімох громадян та пошкодження десятків житлових будинків. 

Про це йдеться в доповіді “Почути Донбас. Пряма мова війни”, у якій за стандартами Міжнародного кримінального суду задокументовано воєнні злочини. Звіт містить 50 свідчень подій із серпня 2018 до серпня 2019 року. 

“Унікальність звіту в тому, що він містить інформацію з перших рук: факти встановлювали, виїжджаючи безпосередньо в населені пункти на лінії зіткнення, спілкуючись із очевидцями і постраждалими”, – цитує Олександра Перепелова, керівника проєкту ГО “Truth Hounds”, кореспондент Центру прав людини ZMINA

Правозахисники фотографували та заміряли пошкодження на будівлях, напрямок розльоту осколків, що дозволяє встановити, з якого боку, відстані та якої зброї робили обстріл. За словами Олександра Перепелова, деякі пошкодження завдано зброєю, якої немає на озброєнні Збройних сил України (ЗСУ).

Автори звіту констатують, що обстріли з тимчасово непідконтрольної Україні території ведуться найчастіше по позиціях ЗСУ. В разі якщо позиції української армії розташовані поблизу цивільного житла та об’єктів цивільної інфраструктури, цивільне населення зазнає супутньої шкоди. Щонайменше частина таких епізодів є непропорційними атаками і не може бути пояснена досягненням воєнної переваги.

“Прильоти були між будинками і гуртожитком. Було виявлено потрапляння в труби снарядами більшого калібру, ніж “Град”. Я вважаю, що обстріл центральної частини міста пов’язаний з тим, щоб залякати цивільних”, – вважає опитаний cвідок 8QQ173 із міста Курахове, що на Донеччині. 

“Я почав підготовку до копання могили… По нас почали стріляти. Я зрозумів, що по нас стріляють, тому що почув свист куль, які пролітали повз мене. Вони потрапляли в землю поруч зі мною. Я впав на землю і сказав зробити теж саме своєму напарнику. Ми впали, підповзли до машини, приблизно в десяти метрах від місця копання могили. Відразу після того, як ми впали на землю, вогонь припинився, що підтвердило мої здогадки про те, що ми були метою обстрілу”, – вважає свідок 8QQ204 із міста Чермалик Донецької області. 

Серед найпоширенішої зброї, яку ідентифікували або щодо якої впевнені свідки, були реактивні системи залпового вогню “Град”, артилерія різного калібру до 152 мм, міномети, а також стрілецька зброя, зокрема снайперська та великокаліберна.

Правозахисники задокументували обстріл 24 серпня 2018 року смт Врубівка на Луганщині. Приблизно о 5-й ранку в населений пункт влучило сім активно-реактивних снарядів калібру 152 мм, дальність польоту яких становить 20,5 км. Ці снаряди відсутні на озброєнні ЗСУ. Використання цього калібру заборонено Мінськими угодами. Документатори зробили фотофіксацію кількох вирв від снарядів, зокрема на шкільному подвір’ї на вулиці Зеленій, і встановили, що снаряди було випущено зі східного напрямку (азимут 100°), з боку тимчасово непідконтрольної Україні території.

Один зі снарядів влучив у житловий будинок № 2 на вулиці Шкільній. 35-річний чоловік дістав важкі поранення осколком у тазостегновий суглоб. Він загинув від втрати крові та пошкодження органів черевної порожнини дорогою до лікарні в Лисичанську.

“Я відчула, що потрапило в будинок. По звуку був, як ніби дощ, але це не дощ, а звук газу з пробитих труб. Чоловік прийшов у нашу кімнату, було видно, що він поранений, бігла кров. Осколок поранив його в нижню частину тазостегнового суглоба. Я викликала швидку, та приїхала хвилин через 40. О 06:45 була зафіксована біологічна смерть чоловіка”, – згадує свідок №8QQ191.

“Потім, коли ми оглядали територію, склалося враження, що цілилися в школу, оскільки снаряди лягли чітко навколо школи”, – додав свідок №8QQ189.

Окрім цього воєнного злочину, документатори повідомляють про загибель чоловіка та поранення ще чотирьох громадян 14 червня 2019 році в місті Мар’їнка Донецької області. 

“Донька дістала струс мозку, контузію і забій живота. Я – струс мозку, опік двох рогівок очей, перелом ноги, і мене також контузило. Батько був увесь у крові: контузія, струс мозку, посічений осколками. Мати перебувала в дальній кімнаті. Її завалило стелею. У сусідній з нею кімнаті ночував дідусь, на якого впала пічна труба і грубка і якого завалило… Потім він помер у лікарні Курахова”, – розповідає свідок 8QQ170. 

Польова група Truth Hounds вважає, що частина атак була спрямована безпосередньо проти цивільного населення села Травневе Донецької області. Цей населений пункт лежить на одному з потенційно можливих шляхів підступу незаконного збройного формування Донеччини до Вуглегірської ТЕС, найпотужнішої в регіоні. Контроль над електростанцією може становити одну з імовірних цілей для підтримуваних Москвою бойовиків.  

“30 жовтня 2018 року в горище нашого будинку був приліт запальної кулі, яка спалила зимову дитячу коляску, дві пари ходунків, дитячі речі, балки, що перекривають покрівлю. Також луснули вікна”, – каже свідок 8QQ183 із цього села. 

Правозахисники констатують, що війна продовжує руйнувати звичний порядок життя людей, поблизу чиїх населених пунктів пролягла лінія зіткнення. Ведення господарства та облаштування побуту часто стає неможливим через присутність військових позицій.

“У сина-фермера техніка стояла біля його господарства. Комбайн, сівалка, плуги, все побило снарядами та осколками. Займатися фермерським господарством він не може, поля заміновані, ніде неможливо нічим займатися. Поля були навколо села до 2014 року, тепер все заросло бур’яном, лободою”, – цитують автори доповіді свідка 8QQ157 із селища Травневе Донецької області. 

“У сараї у нас було дві корови. Їх оглушило. Вони лежали, не пили і не їли – не могли їх три доби поставити на ноги. Шість мужиків на колодах піднімали. Шкода, молоду корову на м’ясо у 2018-му здали, у неї від поранення від того вибуху відгнило копито, а друга, старша корова, скинула тоді мертве теля. Зараз живе, доїмо її, по банці хоч молока, на шматок хліба”, – каже свідок 8QQ165 із селища Травневе. 

Частина родин, з якими спілкувалися польові команди Truth Hounds, єдиним джерелом грошових надходжень мають пенсію одного з членів сім’ї. Озвучені розміри пенсій, за винятком одного випадку, не перевищують 2 000 грн. Значна кількість людей змушена жити натуральним господарством, вирощуючи продукти харчування для себе на присадибних ділянках.

Саме цим багато респондентів обґрунтовують свій страх перед переїздом до інших регіонів країни – відсутність фінансової змоги винаймати житло деінде та забезпечувати себе продуктами харчування. Такий розпачливий стан речей прив’язує людей до своїх будинків і продовжує наражати їх на щоденну смертельну небезпеку, констатують правозахисники.

Польова група задокументувала також один випадок умисної атаки проти цивільної особи 2018 року. 

“Минулого року по мені снайпер стріляв, коли я поливала помідори. Я побігла, зачепилася за відро, впала і сильно пошкодила коліно. Мені потім сім місяців відкачували рідину з коліна”, – розповідає свідок 8QQ161.

У звіті йдеться, що правозахисники передають зібрану інформацію Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі. У деяких випадках, за попереднім погодженням зі свідком, інформація про нього може передаватися органам Генеральної прокуратури України або представникам ЗМІ. Без такої поінформованої згоди свідка до цієї інформації не має доступу ніхто, крім польових команд та аналітиків організації Truth Hounds.

Truth Hounds рекомендує міжнародній спільноті продовжувати застосовувати санкції до осіб та організацій, відповідальних за серйозні порушення прав людини на Донбасі, продовжувати економічний тиск на Росію за її матеріальну та кадрову підтримку незаконних збройних формувань Донеччини та Луганщини.

Українським органам влади правозахисники рекомендують розслідувати порушення міжнародних та національних злочинів проти своїх громадян, аби притягати до відповідальності винних.

“Варто постійно нагадувати європейським політикам, що потенційна економічна вигода від бізнесу з Росією не може виправдовувати смерті людей”, – йдеться у звіті. 

Громадська організація “Truth Hounds” – неприбуткова правозахисна громадська організація зі штаб-квартирою в Києві. Організація зареєструвалась як юридична особа 2016 року, однак команда сформувалась у вересні 2014-го як польова місія з документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності на сході України та в Криму.

Наразі фахівці Truth Hounds працюють у галузі прав людини, навчання та моніторингу в Україні, Грузії, Вірменії та Білорусі. У Грузії Truth Hounds разом із партнерами керує проєктом Tbilisi Shelter City. Організація є членом Платформи громадянської солідарності та Коаліції Міжнародного кримінального суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter