Головні фейки квітня: чим “відзначилися” соцмережі та російські ЗМІ

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У квітні 2021 року соцмережі та російські ЗМІ вдавалися до поширення неправдивої та маніпулятивної інформації щодо війни на Донбасі, коронавірусу, проходження строкової служби в Україні та інших тем.

Про це повідомляється у звіті Платформи прав людини про порушення цифрових прав в Україні за вказаний період.

Джерело: balkaninsight.com

Так, російські ЗМІ активно поширювали неправдиву інформацію про те, що в Олександрівці на околиці Донецька внаслідок дій Збройних сил України загинула дитина.

У соцмережах поширювали фейк про те, що над Києвом розпилюють отруту.

Міністерство національної оборони Румунії спростувало дезінформацію про те, що з території країни нібито переправляють зброю та війська до кордонів України з аеродрому в Отопені біля Бухареста, що поширювалася в соціальних мережах.

Також у соцмережах поширювали недостовірну інформацію про те, що експрес-тести на коронавірус шкідливі для здоров’я.

Водночас у мережі Інтернет поширювалася неправда про те, що святкування Великодня та травневих свят нібито офіційно скасовано через Covid-19.

Поширювалося відео, де розповідають про те, що в’їзд громадян України до Євросоюзу можливий лише за наявності вакцинного паспорта. Нібито вакцинний паспорт потрібен для будь-якого в’їзду – як у туристичних цілях, так і робочих, а видається він лише тим, хто зробив щеплення від коронавірусу. Проте це не відповідає дійсності, йдеться у звіті.

У соцмережах користувачі “розганяли” неправдиві повідомлення про те, що в Києві скасували набір першокласників на 2021/2022 навчальний рік.

Генштаб Збройних сил України заявив, що в соцмережах розпочалася кампанія з поширення неправдивої інформації щодо зміни строків проходження строкової військової служби.

Також у квітні невідомі зламали офіційні сайти кількох райдержадміністрацій і територіальних громад Київщини та розмістили на них неправдиву інформацію – нібито розпорядження голови ОДА, у якому вказано, що всім закладам загальної середньої освіти належить надати до Департаменту освіти та науки обласної державної адміністрації списки учнів чоловічої статі 15 років і старше до 30 квітня 2021 року та забезпечити, щоб учні пройшли медкомісію до 6 травня.

Поширювалась інформація про те, що до Карпат звозять військову техніку, яка теж виявилася фейком.

Також у звіті розповідається про те, що протягом вказаного періоду в інтернеті поширювалися дописи із заявами ексспівробітника Pfizer Майкла Їдона (Michael Yeadon) про те, що вакцин від Covid-19 потрібно уникати за будь-яку ціну. Нібито одразу після першої дози вакцини через два тижні помирає 0,8% щеплених, а середня протяжність життя тих, хто вижив, становитиме два роки, проте це неправда.

Загалом за квітень 2021 року Платформа прав людини зафіксувала 26 порушень цифрових прав в Україні: одне – загального характеру у вигляді обмеження доступу до інтернету та блокування вебсайтів, 24 порушення права на свободу вираження поглядів, одне – на приватне життя та захист даних.

Фото обкладинки: Associated Press

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter