ГО “Принцип”: 68% поранених військових розповіли, що лікувалися за власні кошти чи гроші родини

Дата: 07 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Згідно із дослідженням, яке провела громадська організація “Принцип“, 68% опитаних поранених військових лікувалися за власні кошти чи гроші родини. 

Про це розповіли на сторінці організації у фейсбуку. 

Фото: ГО “Принцип”

Правозахисники разом із соціологами провели своє перше соціологічне дослідження про шлях пораненого військового. Дані щодо методології та кількості опитаних вони пообіцяли представити згодом.

Виявилось, що найважчим для військових з пораненнями є рівень військово-лікарських комісій, адже 68% тих, хто стикався з цим етапом, заявили про його проблемність. 

45% військових розповіли про відсутність виплат, а ще 32% – про їхню затримку під час лікування. 42% поранених були вимушені використовувати державні та власні кошти для лікування та реабілітації.  

Попри велику кількість проблем, менша частина опитаних поранених військовослужбовців захищала свої права. Так, 57% не оскаржували рішення, з якими не згодні. Однією з причин цього є те, що половина респондентів не вірить, що скарги зроблять ситуацію кращою, а 36% опитаних для цього була потрібна юридична допомога, яку вони собі не могли дозволити.

Найбільшу потребу військові відчувають в медичній допомозі – 60%, юридичній – 58%, а також у допомозі з інформуванням/поясненням – 52%.

Один зі співзасновників ГО Масі Наєм, який сам отримав торік поранення на фронті, розповів також, що 40% опитаних військових усвідомлюють важливість психологічної підтримки. 

“Запит є, але є водночас і біда з цим – в Україні багато психологів працюють без ліцензії, вони ще більше травматизують людей. Виявилося, що багато військових бояться, що держава про них забуде після перемоги, а половина боїться не призвичаїтись до мирного життя”, – додає він. 

Раніше правозахисники випускали правовий навігатор для поранених військових, який можна переглянути за посиланням

Нагадаємо, що з травня поточного року весь процес реабілітації пацієнтів в Україні супроводжуватиметься електронними документами. 

До реабілітаційних команд у лікарнях зобов’язали залучати протезистів. На практиці це означатиме, що не потрібно буде звертатися до різних медиків, а процес протезування та подальшої реабілітації стане простішим. Також компенсацію за виготовлення протезів та ортезів для військових збільшили до більш ніж 2 мільйонів гривень. 

Втім, досі поранені скаржаться, що не можуть отримати реабілітаційні послуги в Україні в повному обсязі через фізичну недоступність будівель.

Фотографія обкладинки: nytimes.com 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter