Гімнасткам зі США виплатять сотні мільйонів доларів компенсації за сексуальне насильство колишнього лікаря

Дата: 14 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У США гімнасткам, які зазнали сексуального насильства з боку колишнього лікаря національної збірної Ларрі Нассара, виплатять 380 мільйонів доларів компенсації. 

Про це повідомляє Reuters.

Олімпійські гімнастки зі США Сімон Байлз, Маккейла Мароні, Елі Райсман і Меггі Ніколс, які звинуватили колишнього лікаря, перед виступом у сенаті. Фото: Saul Loeb / Reuters

Виплати, які мають зробити Федерація гімнастики США та Національний олімпійський і паралімпійський комітет США, отримають понад 500 постраждалих спортсменок. Також федерація та комітет виділили 5 мільйонів доларів на впровадження нової політики, що убезпечуватиме спортсменок від насильства, і передбачили, щоб у їхніх радах знайшлося місце для тих гімнасток, які прагнуть цих змін. 

“Федерація гімнастики США глибоко шкодує про завдані потерпілим травми й біль, які вони отримали внаслідок дій і бездіяльності організації”, – заявив президент і генеральний директор федерації Лі Лі Люн.

Колишнього лікаря Ларрі Нассара засудили до близько трьохсот років ув’язнення у 2017–2018 роках за зберігання дитячої порнографії та сексуальні злочини проти неповнолітніх. Викрили чоловіка, коли знайшли порно з дітьми в його комп’ютері. Слідство встановило, що впродовж 30 років лікар домагався й ґвалтував спортсменок. 

Цьогоріч четверо з них, Сімон Байлз, Маккейла Мароні, Елі Райсман і Меггі Ніколс, виступили в Сенаті США, де розповіли про пережите. 

Ларрі Нассар. Фото: Scott Olson

Загалом щонайменше пів тисячі жінок повідомили про домагання Нассара, який відбуває покарання у в’язниці Мічигану. Влітку його зобов’язали виплатити жертвам злочинів, пов’язаних з дитячою порнографією, 58 тисяч доларів компенсації. 

Нагадаємо, що 13% українців особисто знають когось, хто став жертвою сексуальних домагань. Водночас трохи менш ніж половина жертв харасменту, серед яких значно переважають жінки, не зверталися по допомогу.

Минулого року спортсмени української збірної зі скелелазіння звинуватили тренера в сексуальних домаганнях.

Фотографія обкладинки: Brian Snyder / Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter