“Я був слабкою дитиною”: спортсмени збірної зі скелелазіння звинуватили тренера в сексуальних домаганнях

Дата: 20 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Сім із дев’яти спортсменів Національної збірної зі скелелазіння заявляють про психологічний тиск і сексуальні домагання з боку тренера і віцепрезидента Федерації альпінізму і скелелазіння Артура Печія та просять Міністерство культури, молоді та спорту, Національний олімпійський комітет та інші органи відсторонити його від роботи з дітьми.

Про це спортсмени розповіли на пресконференції в УКМЦ.

Тренер і віцепрезидент Федерації альпінізму і скелелазіння Артур Печій

Історія із сексуальними домаганнями та психологічним тиском стала відома після того, як про неї публічно розповів колишній вихованець Печія Павло Векла. Він написав пост у фейсбуку, де детально розповів про те, як тренер змусив його переїхати до власної квартири, забороняв спілкуватися з дівчатами та вдавався до маніпуляцій. 

“Близько 200 днів на рік ми не були вдома. Він повністю нас ізолював від батьків і суспільства і в такий спосіб міг максимально маніпулювати своїми вихованцями… У 2014 році він казав нам, що ми ніхто, нічого не досягнемо і нічого не доведемо. Це задокументовано в листуванні з ним. Він також постійно казав, що оплачує всі поїздки з власних коштів. У листуванні він каже, що це 10–15 тисяч євро на рік на мене і 10–15 – на Юрія (свідок у справі. – Ред.)”, – стверджує Векла.

Я был слабым ребёнком. Как только это произошло первый раз – я жутко боялся. Боялся признаться другим – это же позор….

Опубліковано Павлом Веклою Понеділок, 25 листопада 2019 р.

Чоловік подав позов до суду в Німеччині, де зараз працює і проживає, а також знайшов адвокатів, за словами яких у федерації “всі про все знали, але ніхто нічого не робив”. Так, понад 20 людей або були безпосередніми свідками, або чули про те, що під час занять тренер часто заводив розмови інтимного характеру з підопічними, робив інтимний масаж під час розминок. Свідчення для суду давав також його колега зі збірної Юрій, який був свідком більшості подій.

Також свідки, які не тренувалися в Артура Печія, але перетиналися з ним і командою в залах і на змаганнях, кажуть, що всі його вихованці повинні були разом з ним ходити в сауну і обов’язково роздягненими. Тих, хто вирішував закутатися в рушник, висміювали. Вихованців зупиняло від протесту те, що від ставлення Артура Печія залежала їхня участь у змаганнях та фінансування поїздок. Вони почали розповідати про це тільки після зізнання Павла.

Сам Печій називає заяви колишніх вихованців наклепом та пов’язує їх з майбутніми виборами президента Федерації альпінізму і скелелазіння. На підтвердження своїх слів він надає копії листів двох своїх нинішніх та одного колишнього вихованця, а також одного тренера, у яких ті стверджують, що за всі роки співпраці не були свідками ситуацій психологічного тиску та сексуальних домагань.

Павло Векла

Водночас учасниця національної збірної Марія Захарова каже, що цього року на одному з останніх виїздів особисто бачила, як Артур Печій погрожував двом вихованцям, чиї листи він зараз демонструє для свого виправдання. Вона додає, що тренер постійно вдається до знецінення, принижень і погроз.

Відомо, що Печій подав позов до суду про захист честі, гідності та ділової репутації проти Векли. Перше засідання призначено на 8.45 ранку 2 березня 2020 року в Обухівському районному суді Київської області.

За словами члена президії Федерації скелелазіння та альпінізму України Геннадія Копейки, раніше ситуацію з домаганнями та тиском не виносили на обговорення через те, що до заяви Векли чутки не підкріплювалися прямими доказами, адже ніхто з потерпілих не наважувався говорити публічно.

Він додає, що останнім часом Артур Печій разом з помічником перебрав на себе все листування та офісну роботу.

“На цьому рівні деяка інформація зникає, не все доходить до президента. Печій контактує з міністерством і повністю розпоряджається фінансами, які виділяються на скелелазіння. Минулого року це було близько шести з половиною мільйонів гривень”, – зазначає Копейка.

У грудні 2019 року Федерація відсторонила Печія від роботи з дітьми, але він досі продовжує супроводжувати їх у закордонних поїздках.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter