Генштаб пропонує ставити жінок на військовий облік лише за власним бажанням та через місяць після закінчення особливого періоду

Дата: 14 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Проведення заходів із включення жінок до військового обліку пропонують розпочати не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі, а ставити жінок на облік будуть лише за власним бажанням. 

Про це повідомили у Генштабі. 

Фото: Генштаб

Досвід розгортання військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу, як кажуть у Генштабі, довів, що на сьогодні немає гострої потреби суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

“На військову службу до Збройних сил України та інших військових формувань призвані близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих. Більшість жінок призначено на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів. На даний час у Збройних силах залишається потреба у жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій”, – кажуть військові. 

Ще торік у жовтні Міноборони видало наказ, що розширює перелік спеціальностей та професій, за якими жінок беруть на військовий облік. Однак через неоднозначне сприйняття суспільством кількість фахових напрямків, які потрапляють до переліку, скоротили з 35 до 14.

Вже цьогоріч влітку уряд скасував попередній перелік спеціальностей, після отримання яких жінок мали брати на військовий облік, але сама процедура взяття на облік певних професій залишилася.

Нагадаємо, що 5 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що військовозобов’язаним чоловікам для того, щоб залишати місце проживання або перебування, потрібно отримати дозвіл керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Згодом президент України Володимир Зеленський розкритикував такий порядок виїзду за межі області й закликав Генштаб не ухвалювати подібні рішення без його відома. Дію порядку надання такого дозволу скасували й відправили його на доопрацювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter