Генпрокурорка Венедіктова та депутати від “Слуги народу” тиснули на Kyiv Post – журналістка

Дата: 15 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На англомовне видання Kyiv Post тиснули генеральна прокурорка Ірина Венедіктова і депутати від “Слуги народу”.

Про це заявила ексжурналістка видання Анна Миронюк під час дискусії в Українському кризовому медіацентрі, передає кореспондентка ZMINA.

Джерело: скриншот з відео Українського кризового медіацентру

Вона уточнила, що одна з таких ситуацій сталася в листопаді 2020 року, коли Kyiv Post опублікував критичний матеріал про чинну генпрокурорку. Після цього Венедіктова нібито викликала до себе головного редактора видання Браяна Боннера. За словами  Миронюк, вона засуджувала критику на свою адресу і погрожувала піти до суду.

Тоді ситуація стихла та перейшла в стадію замороженого конфлікту, уточнила Миронюк.

За рік журналісти Kyiv Post знов опублікували критичний матеріал про перебіг реформ в Україні та неефективну роботу генеральної прокурорки. За певний час Венедіктова відкрила розслідування проти власника видання, одеського забудовника Аднана Ківана, які потім закрила.

Миронюк уточнила, що розповідає це зі слів ексголовреда газети Браяна Боннера.

Водночас журналістка запевнила, що Венедіктова мала можливість висловитися, вона публікувала колонки в газеті.

“Для обох матеріалів ми надсилали запити до генпрокуратури з проханням про інтерв’ю. Ба більше, після першого матеріалу та її (Венедіктової. – Ред.) тиску на газету, ми весь час намагалися переконати Офіс генпрокурора вийти з великим інтерв’ю та надати можливість журналістам Kyiv Post поставити всі запитання, дати їй можливість висловитися та відповісти на нашу критику”, – заявила Миронюк.

Проте цією можливістю ніхто з ОГП не скористався.

До того ж, за словами журналістки, були “певні депутати від “Слуги народу”, які погрожували піти до суду після певних матеріалів”.

Так Миронюк підтвердила, що тиск на Kyiv Post з боку влади був і вона може “лише констатувати ситуацію”.

Нагадаємо, колектив Kyiv Post 8 листопада заявив про те, що їм оголосили про негайне закриття газети та закрили доступ до сайту.

Це сталося на тлі нещодавніх заяв власника видання про розширення та запуск українськомовного медіа під відповідним брендом, які стали цілковитою несподіванкою для членів редакції.

Вони переконані, що власник намагається позбутися “незручних, чесних та принципових журналістів”, щоб потім запустити видання з новою командою.

Водночас на сайті Kyiv Post з’явилося повідомлення від імені Ківана про зупинення роботи видання на короткий час для перезавантаження. Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва, посилаючись на власні джерела, повідомила, що “проблеми в редакції почалися кілька тижнів тому і пов’язані з тиском на Ківана з боку Офісу президента”.

Посли Євросоюзу та Великої Британії засудили закриття Kyiv Post. Зокрема, голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас наголосив на тому, що йому “сумно чути про закриття Kyiv Post”, а також попередив про те, що Україна ризикує “втратити його з наслідками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter