Генпрокурор підписав Стратегічний план повноважень прокуратури в кримінальному переслідуванні за сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом

Дата: 26 Червня 2023
A+ A- Підписатися

26 червня генеральний прокурор України Андрій Костін підписав Стратегічний план реалізації повноважень прокуратури у сфері кримінального переслідування за сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК).

Про це він написав на своїй фейсбук-сторінці. 

Фото: Юридичний факультет ЧНУ ім. Юрія Федьковича

Зроблено ще один важливий крок для посилення підтримки та захисту українців, які постраждали від злочинів Росії. […] Сексуальне насильство – один з найжахливіших і найогидніших видів злочинів, які РФ вчиняє на нашій землі. Часто його використовують як засіб тортур, спосіб принизити людину і зломити опір. Ті, хто пройшов через ці жахи, потребують особливої підтримки“,  йдеться в повідомленні.

Генпрокурор підкреслив символічність того, що цей документ офіційно набуває чинності 26 червня, у Міжнародний день ООН на підтримку жертв катувань.

Саме цього дня 36 років тому набула чинності Конвенція проти катувань, яку визнали 173 держави світу, включно з тими, хто сьогодні цинічно нехтує цим міжнародним інструментом захисту прав людини“, – зазначив посадовець.

Він додав, що прокурори спеціалізованого управління з СНПК уже понад рік діють згідно з найсучаснішими людиноцентричними принципами роботи з потерпілими, щоб принцип “права людини понад усе” втілювати в щоденній практиці.

Костін наголосив, що в розпорядженні прокурорів з’явився “ще один інструмент для поширення найкращих практик на всю систему органів правопорядку і прокуратури”.

Нагадаємо, з початку повномасштабної війни Національна поліція відкрила 70 кримінальних проваджень щодо сексуальних злочинів, скоєних російськими окупантами в Україні. Серед потерпілих як жінки та чоловіки, так і діти. 

Раніше ZMINA повідомляла, що українці, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією РФ проти України, або постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави. Для цього слід звернутися за телефоном 0 800 213 103 (дзвінки безоплатні), через телеграм-бот (кнопка “Отримати консультацію”) або до найближчого бюро правової допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter