Нацполіція відкрила 70 кримінальних проваджень щодо сексуальних злочинів, скоєних окупантами: 13 справ стосуються насильства щодо дітей

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабної війни Національна поліція відкрила 70 кримінальних проваджень щодо сексуальних злочинів, скоєних російськими окупантами в Україні. Серед потерпілих як жінки та чоловіки, так і діти. 

Про це повідомив виконувач обов’язків керівника Нацполіції України Іван Вигівський

Фото: Юридичний факультет ЧНУ ім. Юрія Федьковича

“Від часу повномасштабного вторгнення РФ слідчі Нацполіції розпочали 70 кримінальних проваджень щодо сексуальних злочинів російської армії, де в нас щонайменше 79 постраждалих. Це жінки, чоловіки й навіть діти. Найстаршій особі, жінці, 82 роки – у Херсонській області військові РФ вчинили насильство щодо неї”, – сказав він.

Так, правоохоронці розпочали 13 проваджень за фактами скоєння сексуального насильства російськими військовими щодо українських дітей. Наймолодшій постраждалій дитині чотири роки. Як уточнив Виговський, цей злочин окупанти скоїли на Київщині в присутності батьків дитини. 

Водночас він наголосив, що в законодавстві України сексуальне насильство в умовах війни визначається як злочин проти миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку та кваліфікується за статтею 438 Кримінального кодексу України.

Отже, це не є приватним обвинуваченням, тому правоохоронці можуть виявляти такі злочини в будь-який спосіб. Найчастіше працівники поліції дізнаються інформацію про сексуальне насильство з боку окупантів від свідків чи медіа. Самі потерпілі про це заявляють рідше. 

Нагадаємо, що на деокупованих територіях восьми областей Національна поліція України створила спеціалізовані групи поліції для виявлення та фіксації сексуальних злочинів росіян в Україні. 

Читайте також: Сексуальне насильство російських військових як воєнний злочин: виклики кваліфікації за національним законодавством

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter