Для документування сексуальних злочинів окупантів Нацполіція створила вісім спецгруп

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На деокупованих територіях восьми областей Національна поліція України створила спеціалізовані групи поліції для виявлення та фіксації сексуальних злочинів росіян в Україні.

Про це повідомив виконувач обов’язків керівника Нацполіції України Іван Вигівський

Ілюстративне зображення

“З метою виявлення і фіксації статевих злочинів РФ на деокупованих територіях Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Донецької, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей ми створили вісім спеціалізованих мобільних поліцейських груп, які якраз займалися тим, що опитували потерпілих”, – зазначив він.

За його словами, у цьому питанні дуже важливо правильно підійти до документування цих злочинів та правильно налагодити психологічний контакт із потерпілими. Офіс генпрокурора торік розробив відповідну пам’ятку щодо особливостей проведення слідчих дій у цих випадках, де детально розписано весь алгоритм.

Сексуальне насильство під час війни – це злочин без строку давності, але часто ці злочини залишаються латентними.

“Позиція держави в особі правоохоронних органів така: неважливо, скільки минуло часу з моменту скоєння злочину, – ми маємо всі разом забезпечити захист постраждалим, всім надати допомогу та обов’язково зафіксувати всі злочини ворога, щоб забезпечити невідворотність покарання причетним до цього особам”, – наголосив виконувач обов’язків керівника Нацполіції України.

Він додав, що потерпілі справді можуть мовчати роками, однак вони мають бути готові до того, щоб документувати ці злочини в майбутньому і притягнути всіх винних до відповідальності.

У березні ZNINA писала, що українські прокурори розслідують 171 випадок сексуального насильства з боку російських військовослужбовців. Серед потерпілих – 13 неповнолітніх.

Нагадаємо, що українці, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією РФ проти України, або постраждали від домашнього насильства, можуть отримати безоплатну правову допомогу від держави. Отримати безоплатну правову допомогу можна за телефоном 0 800 213 103 (дзвінки безоплатні), через телеграм-бот (кнопка “Отримати консультацію”), або звернутися до найближчого бюро правової допомоги. 

Читайте також: Сексуальне насильство російських військових як воєнний злочин: виклики кваліфікації за національним законодавством

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter