Генерал СБУ Вітюк знімав розстріли на Майдані з боку “Беркуту” як оперативник служби – ЗМІ

Дата: 19 Квітня 2024
A+ A- Підписатися
Очільник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк у 2014 році знімав, як “Беркут” розстрілював протестувальників на майдані Незалежності. Тоді він був оперативником служби.
 
Про це повідомило “Слідство.Інфо”. Також цю інформацію підтвердили в Офісі генпрокурора та колишній керівник департаменту розслідувань злочинів Майдану Сергій Горбатюк. 
 

Як зʼясували журналісти, на одне з відео на розі вулиць Банкова та Інститутська, тобто зі сторони “Беркуту”, потрапив чоловік у цивільному одязі й темній шапці. Він знімав на свій телефон, як “беркутівці” стріляють у мітингувальників.

В Офісі генпрокурора, департамент якого розслідує злочини, вчинені під час Революції гідності, зазначили, що на тому відео ідентифікували співробітника Служби безпеки України. 

“Зазначену особу допитано як свідка, однак корисної інформації, яка представляла б доказовий характер чи інтерес для слідства, з її показів не отримано”, — йдеться у відповіді на запит “Слідства.Інфо”. 

Водночас екскерівник департаменту розслідувань злочинів, вчинених під час Майдану, а зараз військовослужбовець, Сергій Горбатюк розповів, що у 2019 році через відео допитували саме Вітюка, який на момент запису був оперативним співробітником СБУ.

“Відео, яке він знімав з боку спецпідрозділу “Беркут”, він нам не надав. Сказав, що в нього вкрали в спортзалі телефон, а відео з Інститутської він видалив ще до цього. Нікого з тих, хто стріляв, він теж не впізнав”, — стверджує Горбатюк. 

Окрім того, він пояснив, чому працівника СБУ допитали лише у 2019 році — особу довго не могли встановити, а “сам він до слідчих не звернувся за всі ці роки”.

Горбатюк додав: “Хоча це був його обов’язок як представника правоохоронних структур, а не його право”. 

Журналісти “Слідства.Інфо” звернулися із запитом до СБУ щодо участі Вітюка в подіях під час Майдану.

Тоді в Києві 20 лютого 2014 року під час зіткнень на вулиці Інститутській загинули 48 людей, ще 80 — отримали поранення.  

Раніше голова Служби безпеки України Василь Малюк відсторонив керівника департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов’язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами “Слідства.Інфо”.

Нагадаємо, журналісти агенції розслідувань “Слідство.Інфо” звернулися до правоохоронців через випадок, коли автору видання Євгенію Шульгату працівники ТЦК після вказівки, ймовірно, працівника СБУ, намагалися вручити повістку. Шульгат напередодні випустив розслідування щодо майна родини керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка, тож журналісти вбачають у такій поведінці тиск. 

Також Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський призначив командувачу Сухопутних військ Олександру Павлюку провести службову перевірку щодо вручення повістки журналісту “Слідства.Інфо” Євгенію Шульгату, який провів розслідування про керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллю Вітюка.

Крім того, спільнота журналістів провідних українських видань “Медіарух” вимагала відкрити кримінальне провадження щодо працівників Служби безпеки України, які переслідували журналіста “Слідства.Інфо” Євгенія Шульгата після того, як той викрив елітне майно в керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка.

Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження через інцидент щодо спроби вручити повістку журналісту-розслідувачу Євгенію Шульгату, який є співробітником розслідувального проєкту “Слідство.Інфо”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter