Гендиректор російської авіакомпанії “Іжавіа” отримав підозру за незаконні рейси до українського Криму

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим і міста Севастополя повідомила про підозру генеральному директору російської авіакомпанії “Іжавіа” Сінельникову Олександру Сергійовичу. Українські слідчі інкримінують йому організацію незаконного перевезення осіб через державний кордон України до тимчасово окупованого півострова за ч. 3 ст. 332 КК України.

Про це інформує пресслужба прокуратури у фейсбуку.

Сінельніков Олександр

Слідчі встановили, що Сінельников обіймав посаду генерального директора авіакомпанії “Іжавіа”.

“Користуючись своїм службовим становищем та маючи відповідний функціонал, він організував схему, що полягала в незаконному переправленні осіб через державний кордон України, з РФ на територію тимчасово окупованого півострова Крим та у зворотному напрямку”, – мовиться в повідомленні.

Регулярні рейси здійснювалися після закриття всіх повітряних пунктів пропуску через український держкордон, а також усупереч нормам міжнародного права та національного законодавства України.

Під час планування польотів компанія підтримувала координацію з російськими органами державного управління, зокрема з Росавіацією.

У прокуратурі повідомляють, що загалом під керівництвом підозрюваного, авіакомпанія з 2018 до 2023 року здійснила щонайменше 150 рейсів до тимчасово окупованого Криму всупереч нормам міжнародного права та українського законодавства.

Росіянину загрожує до дев’яти років позбавлення волі.

Раніше Прокуратура Автономної Республіки Крим попросила Інтерпол внести до бази розшуку російські літаки, що літають до Криму. 

Як відомо, з початком тимчасової окупації Росією Криму, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації, дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

Утім, відтоді до Міжнародного аеропорту “Сімферополь” імені Амета-Хана Султана, аеропорту “Бельбек” поблизу Севастополя літають борти лише російських авіакомпаній.

Аеропорт Сімферополя, 28 червня 2020 року

25 листопада 2015 року Кабінет Міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. Із 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter