ФСБ викрала кримського татарина з Новоолексіївки Халіла Куртамета, інкримінує нібито участь у батальйоні ім. Номана Челебіджихана

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

ФСБ Росії викрала мешканця селища Новоолексіївка на Херсонщині. Окупанти твердять, що він нібито брав участь у діяльності “кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана”, який у РФ визнали “екстремістською організацією”.

Ім’я та прізвище незаконно затриманого громадянина України окупанти не розголошують, утім, за інформацією “Генічеськ ua“, йдеться Куртамета Халіла Апасовича, 1966 року народження.

Куртамет Халіл Апасович

До окупації він був фізособою-підприємцем, займався техобслуговуванням та ремонтом автомобілів у Новоолексіївці, а також очолював місцеву релігійну громаду “Іслам”.

Нагадаємо, батальйон імені Номана Челебіджихана – це добровольче кримськотатарське збройне формування, яке з’явилося  на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Батальйон названо на честь Номана Челебіджихана – кримськотатарського політика і громадського діяча, першого голови уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусі.

1 червня 2022 року Верховний суд РФ визнав “кримськотатарський добровольчий батальйон імені Номана Челебіджихана” терористичною організацією.

Раніше голова Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв в інтерв’ю “Суспільному” повідомив, що росіяни утримують більш ніж 33 українців, яких звинувачують у причетності до “кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана”.

За його словами, окупанти намагаються залякувати більше проукраїнськи налаштованих громадян, які живуть на окупованих територіях, і продемонструвати ефективну роботу спецслужб Росії та звітувати перед своїм командуванням, що вони активно працюють у Криму.

Кримська правозахисна група нагадує, що переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Напередодні співкоординаторка “Крим SOS” Сабіна Ільясова в інтерв’ю PolskieRadio24 розповіла, що окупаційна влада в Криму навмисно створює імітацію представленості кримських татар на півострові, водночас масово переслідуючи представників етносу як найбільшу загрозу. 

Як відомо, від початку тимчасової окупації, корінне населення Криму, особливо кримські татари, перебуває під постійними утисками з боку окупаційної влади. Приблизно дві третини жертв політично вмотивованих переслідувань на півострові – представники кримськотатарського народу, а до 75 % свавільних обшуків відбуваються саме в будинках кримських татар.

Причиною утисків є здебільшого нелояльна позиція кримських татар щодо російської окупації та небажання співпрацювати з Росією. Окупаційна влада в Криму намагається видати кримських татар за “екстремістів” і “диверсантів”, влаштовуючи обшуки в їхніх будинках та звинувачуючи в надуманих злочинах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter