Frontline Defenders та Human Rights Watch закликають Росію припинити переслідування кримського адвоката Семедляєва

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації Front Line Defenders та Human Rights Watch висловили серйозне занепокоєння через неодноразові переслідування російськими силовиками правозахисних адвокатів на території тимчасово окупованого Криму. Front Line Defenders закликає владу припинити переслідування Едема Семедляєва, зокрема судове переслідування за його ненасильницьку правозахисну роботу.

Відповідний заклик оприлюднений у профайлі кримського адвоката Едема Семедляєва. 

Правозахисна організація наголошує, що систематичне переслідування включає судове переслідування, обшуки в офісах, дисциплінарні стягнення та погрози позбавлення адвокатського статусу.

“Іншого відомого кримського правозахисного адвоката Еміля Курбедінова неодноразово засуджували до короткострокових арештів у 2017-му та 2018 році за публікацію на своїх сторінках у соціальних мережах матеріалів про переслідування представників “Хізб ут-Тахрір”. Після арешту Еміля Курбедінова  2017 року російська Федеральна служба безпеки провела обшук у його офісі та в офісі Едема Семедляєва, вилучивши їхні особисті речі. Інша відома кримська правозахисна адвокатка – Лілія Гемеджи – 2020 року отримала дисциплінарне стягнення за “неодноразове порушення регламенту судового засідання”, – нагадують у правозахисній організації.

Як відомо, 25 жовтня 2021 року співробітники окупаційного “ОМОНу” та “Центру з протидії екстремізму” затримали  Семедляєва в “Центральному відділенні поліції Сімферополя”, куди той прибув для надання юридичної допомоги своїм довірителям, затриманим напередодні. Затримані чоловіки прийшли у цей день до “Кримського військового гарнізонного суду” як вільні слухачі, де через відеоконференцзв’язок мало відбутися апеляційне засідання у справі “червоногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”. 

Окупаційні силовики допустили до 21 затриманих чоловіків лише одного захисника і ним став Едем Семедляєв. Правозахисна організація зауважує, що під час його бесіди з одним із довірителів, співробітник “поліції” чинив на довірителя тиск і погрожував переслідуванням за “непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції”. Коли Едем Семедляєв заявив про намір вести аудіозапис того, що відбувається в дільниці, співробітник “поліції” також звинуватив його у непокорі законним розпорядженням поліції за ст. 19.3 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Крім того, співробітники незаконного “Центру протидії екстремізму” заявили адвокату, що їм необхідно перевірити, чи є у нього на тілі “екстремістські” татуювання і наказали йому роздягнутися для проведення особистого огляду. Відомо, що адвокат мав роздягнутися у присутності п’яти людей і під відеонаглядом.  Коли ж чоловік відмовився від огляду, пославшись на статтю 28 Конституції Російської Федерації, співробітник “поліції” склав ще один протокол, знову апелюючи до непокори “законним розпорядженням поліції”.

 

“Начальник відділу” окупаційного “Центру з боротьби з екстремізмом” Руслан Шамбазов не дав потерпілому адвокатові копій двох складених проти нього протоколів. 

На підставі двох протоколів правозахисного адвоката помістили під варту до ізолятора тимчасового тримання у місті Судак. Там правозахисник провів ніч, після чого його відпустили із зали “суду”, оскільки “суддя” повернув протоколи “поліції” через помилки в оформленні.

Обвинувачення проти правозахисника не було знято, йому загрожує до 15 діб позбавлення волі.

“Обставини арешту Семедляєва багато говорять про беззаконня та безкарність у сьогоднішньому Криму. Усі обвинувачення проти адвоката мають бути зняті, а верховенство права, зокрема роль адвокатів, має бути відновлене на півострові”,закликає Росію Human Rights Watch. 

Напередодні “президентка” “адвокатської палати Республіки Крим” Олена Канчі заявила, що “палата” повністю підтримує адвоката Едема Семедляєва та назвала дії “поліцейських” незаконними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter