У Росії склали адмінпротокол на адвокатів Гемеджи та Пестовську, які консультували політв’язня Мустафаєва

Дата: 11 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Пристави Південного окружного військового суду склали на адвокатів Лілю Гемеджи та Олену Пестовську адміністративний протокол за непокору розпорядженню суду. 

Як інформує громадська ініціатива “Кримська солідарність“, Ліля Гемеджи разом з колегою надавала юридичну допомогу своєму підзахисному Серверу Мустафаєву, якого суд видалив до кінця судового слідства кількома хвилинами раніше.

Вони не стали виходити із залу на вимогу, після чого до себе в кабінет їх викликав начальник служби судових приставів Андрій Реутов. Там він повідомив їм про складання адміністративного протоколу за непокору законному розпорядженню судових приставів.

Після повернення в судову залу вони вступили в суперечку з приставами, стверджуючи, що правопорушення не було. Їх підтримали інші адвокати. Наразі триває розгляд так званої другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. 

За словами Реутова, Гемеджи та Пестовська не виконали законної вимоги й порушили ст. 17.3 КпАП РФ. Він уточнив, що вони повинні були дочекатися відновлення процесу і подати клопотання про спілкування з підсудним.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес АметовФСБ звинувачує їх в участі в забороненій у Росії та окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті 15 листопада 2019 року. Всі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб ут-Тахрір” та чому її заборонили в Росії. В українському правовому полі немає заборон щодо діяльності цієї організації, вона діє легально.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter