Російський суд видалив політв’язня Мустафаєва із залу суду до кінця судового слідства

Дата: 11 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Суддя, що головує, Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону Різван Зубаїров видалив політв’язня, активіста і координатора громадського об’єднання “Кримська солідарність” Сервера Мустафаєва із залу суду до завершення судового слідства.

Про це інформує “Кримська солідарність“. 

Сторона захисту планувала допитувати чотирьох свідків на користь Сейрана Салієва. Вони добре знайомі і з Мустафаєвим. Суд відмовив захисту в допиті свідків, і, отже, із 16 заявлених за останні два засідання свідків захисту 14 не змогли дати свідчення на користь обвинувачених кримських татар, заарештованих у Бахчисарайському районі.

“З огляду на численні порушення регламенту судового засідання з боку підсудного Мустафаєва, безрезультатність вжитих судом заходів із примусу до порядку в судовому засіданні, перебивання голови – видалити підсудного Мустафаєва до кінця судового слідства”, – мотивував своє рішення про видалення Мустафаєва суддя, що головує.

На попередньому судовому засіданні, яке відбулося 10 серпня, Сервер Мустафаєв заявив відвід усьому складу суду.

“Десять місяців ми слухали докази сторони звинувачення. Уже майже рік ми перебуваємо у вас у підпорядкуванні. Вісім захисників та вісім підсудних мають набагато менше часу і можливостей для реалізації своїх прав. Тому заявляю відвід усьому складу суду”, – висловився тоді Сервер Мустафаєв.

Однак суд відмовив у задоволенні клопатання без видалення до нарадчої кімнати.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес АметовФСБ звинувачує їх в участі в забороненій у Росії та окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті 15 листопада 2019 року. Всі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб ут-Тахрір” та чому її заборонили в Росії. В українському правовому полі немає заборон щодо діяльності цієї організації, вона діє легально.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter