Фігуранти бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” заявили відвід складу російського суду

Дата: 11 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

На засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону 10 серпня фігуранти другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Едем Смаїлов і Сервер Мустафаєв заявили відвід усьому складу суду.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Повідомляється, що Смаїлов заявив відвід судді, що головує, через відмову в допиті свідків. Він провів паралель між допитом секретних свідків, які, на його думку, нічого істотного в справі не показали, і зазначив, що водночас суд давав право прокурору їх допитувати. Тепер же, на думку Смаїлова, порушується його право на захист.

“Я розглядаю це як тиск і відмову в праві на захист. Десять місяців ми слухали докази сторони звинувачення. Уже майже рік ми – у вас у підпорядкуванні. Вісім захисників та вісім підсудних мають набагато менше часу і можливостей для реалізації своїх прав. Тому заявляю відвід усьому складу суду”, – сказав Мустафаєв.

Адвокатка Ліля Гемеджи нагадала суду, що принцип достатності свідчень суб’єктивний. На її думку, якщо ним користуватися, то підсудних давно вже час виправдати.

Адвокат Сіяр Панич під час засідання нагадав суду, що, згідно з ч. 4 ст. 271 КПК РФ, клопотання про допит свідків, які прибули в зал суду, підлягає задоволенню. За його словами, відхилений свідок повинен був розповісти, як їздив із політв’язнем Сейраном Салієвим за кордон на Хадж. Це мало б спростувати свідчення прихованого свідка про те, що Салієв їздив до Сирії з кимось домовлятися. Захисник заявив, що це ставить їх у нерівні умови зі стороною обвинувачення.

“Виходить, ліміт допиту свідків у суду вичерпаний. Суд не може знати, про що вони говоритимуть”, – додала адвокатка за призначенням Дьяконова. 

Суд відмовив у задоволенні клопотання, так і не відвідавши нарадчої кімнати. 

Суддя не допустив таких свідків, які мали б надати свідчення, що характеризують, стосовно підсудних: Сеїта-Умера Емірова, Шевкета Бекірова, Ернеста Аметова, Нарімана Джеляла, Нарімана Бєлялова, Еміра Бекірова, Ельзару Бекірову, Мустафу Маушева. Суддя вважає, що таких доказів у сторони захисту досить. 

Під час засідання Сервер Мустафаєв заявив також клопотання про відвід прокуророві Колпикову, оскільки той вів відеознімання в залі суду без дозволу і надсилав матеріали в месенджері. Суд заявив, що в перерві можна знімати. На що захисниця Ліля Гемеджи нагадала, що суддя, який головує, робив їй зауваження в аналогічній ситуації. 

Нагадаємо, у жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес АметовФСБ звинувачує їх в участі в забороненій у Росії та окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Південний військовий окружний суд російського Ростова-на-Дону почав розглядати цю справу по суті 15 листопада 2019 року. Всі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі й стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб ут-Тахрір” та чому її заборонили в Росії. В українському правовому полі немає заборон щодо діяльності цієї організації, вона діє легально.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter