Франція першою в ЄС відправила до України спеціалістів для розслідування воєнних злочинів Росії

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

До України прибув загін французьких жандармів, які мають допомогти українським колегам розслідувати воєнні злочини, скоєні російськими окупантами на Київщині.

Про це повідомив посол Франції в Україні Етьє де Понсен.

Фото: твіттер-акаунт посла Франції в Україні Етьє де Понсена

До Львова прибули двоє судмедекспертів та близько 15 представників жандармерії Інституту криміналістики Національної жандармерії Франції (IRCGN). Вони є фахівцями у сфері дослідження місця злочину та встановлення осіб загиблих, у сфері балістичної експертизи, вибухових речовин, забору та аналізу зразків ДНК і дактилоскопії. 

“Вона (команда. – Ред.) зможе розгорнути мобільну лабораторію з дослідження ДНК для проведення генетичного експрес-аналізу. Це обладнання є власною розробкою Інституту криміналістики Національної жандармерії Франції “,повідомили в Посольстві Франції в Україні. 

За словами де Понсена, фахівці почнуть працювати вже 12 квітня. Франція першою з країни ЄС відправила до України спеціалістів для розслідування воєнних злочинів РФ. 

Невдовзі після появи перших фото та відеодоказів звірств російських окупантів на Київщині правозахисники з коаліції “Україна. П’ята ранку” і До коаліції входять ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Ukrainian Legal Advisory Group, Регіональний центр прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Інститут миру та порозуміння, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Крим-SOS, Кримська правозахисна група, “Восток SOS”, Центр “Соціальна дія”, Адвокатська дорадча група, Харківський інститут соціальних досліджень, Фундація DEJURE. Truth Hounds, Освітній Дім прав людини Чернігів. Правозахисний центр “Дія”, Асоціація УМДПЛ, Україна без тортур, Платформа прав людини, Асоціація розвитку суддівського самоврядування України, Український центр охорони здоровʼя (UHC), Експертний центр з прав людини, ГО “Поступовий гурт франківців”. закликали українську владу звернутися по допомогу до країн-партнерів, які б могли допомогти ідентифікувати тіла вбитих. Підтримку з документуванням воєнних злочинів раніше вже пропонувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

11 квітня міністри закордонних справ ЄС зустрілися з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом та обговорили розслідування скоєних Росією в Україні звірств. Латвія виділила на роботу Офісу прокурора МКС в Україні 100 тисяч євро. 

Нагадаємо, що Росія офіційно називає фото-, відеодокази та розповіді постраждалих унаслідок звірств армії РФ на Київщині фейками та запевняє – під час російської окупації там не постраждав жоден цивільний. Нещодавно в Канаді російського посла викликали до тамтешнього МЗС, щоб показати фотографії вбитих українців. У відповідь він назвав такий крок “політичним демаршем”. 

Українські правоохоронці підтвердили вже загибель 1222 мирних жителів, яких російські військові вбили на території Київської області. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter