Філадельфійський марафон вперше вручить однакову винагороду чоловікам, жінкам і небінарним атлетам

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Цьогоріч на Філадельфійському марафоні вперше однакові грошові призи вручать переможцям у трьох відкритих категоріях: чоловічій, жіночій та небінарній.

Про це повідомляє видання Them.

Фото: M. Kennedy / Visit Philadelphia

Відповідну заяву зробила міська адміністрація Філадельфії. Хоча категорію для небінарних осіб запровадили ще у 2022 році, раніше переможці в ній не отримували грошових винагород.

Відтепер, за інформацією, опублікованою на офіційному сайті марафону, учасники, які фінішують першими у відкритій категорії на дистанції 42 кілометри, отримають по 4 тисячі доларів, за друге місце передбачається винагорода у розмірі 2 тисячі, а за третє – одна тисяча доларів.

Проте ці зміни стосуються лише аматорських забігів. Марафон також має елітну категорію, де змагаються приблизно 100 професійних бігунів, однак у ній небінарна категорія поки не передбачена.

Організатори марафону пояснили, що відсутність небінарної категорії серед елітних спортсменів пов’язана з рекомендаціями Американської федерації легкої атлетики (USATF), яка також не включає такої категорії. Тому небінарні спортсмени змушені вибирати між двома бінарними категоріями, проте, як зазначають організатори, “їх завжди визнаватимуть небінарними”.

Відома болівійська бігунка та активістка ЛГБТК+ спільноти Сесілія Тельєс, яка займається розробкою принципів включення небінарних спортсменів, підкреслила значення однакового ставлення до всіх учасників. Вона зазначила, що небінарні спортсмени чітко висловили своє бажання бачити небінарну категорію в професійних забігах.

“Важливо, щоб вони могли змагатися нарівні з чоловічими та жіночими категоріями, мали доступ не лише до перемог, а й до призів, і щоб їх відзначали так само”, – підкреслила Тельєс.

Нагадаємо, що на ОІ-2024  змагалися три трансгендерні людини – у легкій атлетиці, футболі та боксі.

Однією з них є Нікі Хілц у легкій атлетиці, яка пройшла кваліфікацію на Олімпіаду-2024 в бігу на 1500 метрів. Хілц ідентифікує себе як небінарна особа і використовує займенник “вони”, однак для участі в жіночій категорії вона не має  жодних перешкод, оскільки Хілц народилася жінкою і пройшла статеве дозрівання, що усуває будь-які питання щодо  рівня тестостерону.

Також на Олімпійські ігри вдруге поспіль їде небінарна трансгендерна особа Ребека Квінн, яка виступатиме в складі жіночої збірної Канади з футболу. Вона вже увійшла в історію на ОІ-2020, ставши першою небінарною особою на Олімпіаді та першою трансгендерною небінарною особою, яка здобула золоту медаль Ігор. Тепер Квінн є також першою трансгендерною небінарною особою, яка бере участь у двох Олімпіадах.

Унікальним є випадок філіппінського боксера Гергі Басьядана, який ідентифікує себе як чоловіка, але змагатиметься в жіночій категорії до 75 кг. Він народився з “жіночим” набором хромосом і жіночими статевими ознаками й ніколи не проходив гормональної терапії для трансгендерного переходу. Це дозволяє йому брати участь у жіночих змаганнях без перешкод.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter