Фейсбук приховав фото адвоката Масі Найєма після поранення через “сцени насилля і жорстокості”

Дата: 30 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Фейсбук приховав фото адвоката Масі Найєма, який втратив око на війні, в публікації видання ZMINA. У новині йшлося про те, що адвокати потерпілої у справі про зґвалтування 14-річної дівчинки на Закарпатті фактично зірвали знімання передачі “Говорить Україна” на студії 1+1 за участю родини потерпілої та її самої.

Після скарги, надісланої редакцією та медіаекспертом Ігорем Розкладаєм, розмивання з фото зняли, пише ZMINA.

“Блюр” на світлині соцмережа поставила на підставі того, що вона містить “сцени насилля чи жорстокості”.

“Розмістив на ФБ-сторінці новину з коментарем Масі Найєма щодо намірів 1+1 знімати ток-шоу зі зґвалтованою дівчиною із Закарпаття. Коли пост набрав багато реакцій і поширень, соцмережа приховала фото Масі на плашці новини, бо воно “містить сцени насилля чи жорстокості”, — розповів редактор соціальних мереж ZMINA Сергій Кочмарський.

Як пояснив медіаексперт, заступник директора ЦЕДЕМ Ігор Розкладай, у цьому випадку, скоріше за все, спрацювала автоматика щодо зображень сцен насильства та жорстокості. У фейсбуку є правило, що взагалі забороняє публікацію зображень, що підпадають під цю категорію, нагадав він. Проте в контексті російсько-української війни певна кількість таких світлин дозволяється, але з розмиванням.

Але з фото Масі Найєма ситуація інша, тому що це зображення людини, якою вона є, уточнив експерт.

“Тобто це не зображення ураження внаслідок якоїсь конкретної дії прямо зараз. Людина так ходить щодня. Я подав скаргу, тому що зараз це стосуватиметься, на жаль, багатьох ветеранів, які мають певні ушкодження: втрату кінцівок, шрами на обличчі тощо”, — розповів Розкладай.

Він наголосив на тому, що журналісти та активісти можуть звертатися до нього, якщо стикнуться з такими кейсами.

“Я не можу гарантувати позитивний розгляд, але якщо я бачитиму, що це варте оскарження, можу подати скаргу”, — сказав експерт.

Про те, чому почастішали випадки блокування українців в соцмережах і чи можна цьому протидіяти, читайте в матеріалі ZMINA

Свобода слова і війна: за що блокують українців у соцмережах і чи є сенс позиватися до Мети?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter