Фаріон програла суд щодо поновлення на посаді професорки Львівської політехніки

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Мовознавиця і колишня нардепка Ірина Фаріон програла суд з поновлення на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету “Львівська політехніка”.

Про це пише ZAXID.NET з посиланням на дані судового реєстру.

Фото: Depo.ua

Так, звільнена з Львівської політехніки Ірина Фаріон звернулася до суду з позовом проти університету щодо визнання протиправним та скасування наказу ректора про звільнення її з посади професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук та поновлення її на роботі. 

Також Фаріон вимагала стягнути з Львівської політехніки середній заробіток за весь період вимушеного прогулу та компенсувати їй усі судові витрати.

12 грудня суд відкрив провадження в справі та почав розглядати її за правилами спрощеного провадження без повідомлення виклику сторін. 

Зрештою суддя Віталій Стрельбицький встановив, що накази ректора Львівської політехніки про звільнення викладачки відповідають чинному законодавству.

“Зокрема, такі накази видано уповноваженою особою, вони прийняті на підставі чинних положень законодавства за встановленою процедурою. Підстава звільнення позивача, наведена у відповідних наказах, передбачена нормами чинного законодавства”, – йдеться в рішенні суду.

Також суд погодився з тим, що підставою для звільнення Ірини Фаріон було вчинення нею “аморального проступку”. 

“За результатами розгляду цієї справи в суду не залишилося сумнівів у тому, що поведінку позивача, а саме її висловлювання, можна охарактеризувати як аморальний проступок”, – зазначається в рішенні.

Тож суд відмовив у позові Ірини Фаріон, однак вона ще може подати апеляцію на це рішення. 

Раніше ZMINA писала, що адміністрація Національного університету “Львівська політехніка” звільнила доцентку кафедри української мови Ірину Фаріон через порушення 41-ї статті Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням цієї роботи.

Нагадаємо, що громадськість обурили слова колишньої нардепки про бійців ЗСУ, які не розмовляють українською. Вона назвала їх “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”. Цікаво, що Фаріон за радянських часів агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено в її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Попри засудження аудиторії мовознавиця почала публікували листи та пости з підтримкою своєї радикальної позиції, які надходять їй. Зокрема, вона виклала скриншот листа кримського студента, не приховавши імені та прізвища хлопця, а також оприлюднила, де він живе та навчається, тож невдовзі до нього прийшли російські силовики. 

Сама Фаріон не вважає себе винною і просить покарати військових, які нецензурно відповіли їй на образи, та називає хвилю обурення її поведінкою в суспільстві “злучкою варварського зовнішнього ворога з прихованим внутрішнім”. 

Есбівці проведуть психолого-лінгвістичну експертизу заяв Фаріон.

На початку лютого Львівська обласна рада підтримала звернення до парламенту та уряду із закликом “припинити переслідування” мовознавиці Ірини Фаріон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter