Львівська облрада з другої спроби підтримала звернення проти цькування Ірини Фаріон

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

6 лютого Львівська обласна рада підтримала звернення до парламенту та уряду із закликом “припинити переслідування” мовознавиці Ірини Фаріон.

Про це стало відомо з трансляції засідання.

Ірина Фаріон. Фото: УНІАН

Так, 55 депутатів проголосували за, ще 11 – не голосували. Як зазначає видання ZAXID.NET, звернення щодо “неприпустимості переслідування захисників української мови” ініціювали однопартійці Фаріон із Всеукраїнського обʼєднання “Свобода” на її підтримку.

“Історія ганебного цькування мовознавиці, професорки Ірини Фаріон – разючий приклад репресій проти тих, хто рішуче обстоює державний статус української мови та національний розвиток України”, – йдеться у зверненні.

Тож депутати облради звернулися до Верховної Ради та Кабміну з вимогою “припинити переслідування Ірини Фаріон і вжити дієвих заходів для утвердження та розвитку державної мови”. 

Однак це звернення підтримали не з першого разу. На засіданні Львівської облради 28 грудня 2023 року двічі голосували за аналогічний проєкт, але голосів для ухвалення не вистачило.

Раніше ZMINA писала, що адміністрація Національного університету “Львівська політехніка” звільнила доцентку кафедри української мови Ірину Фаріон через порушення 41-ї статті Кодексу законів про працю: вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням цієї роботи.

Нагадаємо, що громадськість обурили слова колишньої нардепки про бійців ЗСУ, які не розмовляють українською. Вона назвала їх “москворотими” та сказала, що “воювати за Україну – це не заслуга, а обов’язок”. Цікаво, що Фаріон за радянських часів агітувала іноземців вивчати російську мову, про що зазначено в її характеристиці-рекомендації для вступу до КПРС, доступ до якої в архіві кілька років тому отримали журналісти. 

Попри засудження аудиторії мовознавиця почала публікували листи та пости з підтримкою своєї радикальної позиції, які надходять їй. Зокрема, вона виклала скриншот листа кримського студента, не приховавши імені та прізвища хлопця, а також оприлюднила, де він живе та навчається, тож невдовзі до нього прийшли російські силовики. 

Сама Фаріон не вважає себе винною і просить покарати військових, які нецензурно відповіли їй на образи, та називає хвилю обурення її поведінкою в суспільстві “злучкою варварського зовнішнього ворога з прихованим внутрішнім”. 

Есбівці проведуть психолого-лінгвістичну експертизу заяв Фаріон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter