Ексредакторка кремлівського Першого каналу Марина Овсяннікова назвала себе українкою та заперечила, що є агенткою ФСБ

Дата: 07 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Журналістка, ексредакторка кремлівського Першого каналу, а нині колумністка німецького видання Die Welt Марина Овсяннікова заперечила, що співпрацює з російською ФСБ та назвала себе українкою.

Про це вона розповіла на власній сторінці у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка Марини Овсяннікової

У дописі Овсяннікова відповіла на критику, зокрема заявила, що не вимагає зняття санкцій з Росії, не є співробітницею ФСБ, а також не є пропагандисткою. 

“У редакції Першого каналу я займалася міжнародними трансляціями. Я ніколи не писала пропагандистських текстів і не випускала їх в ефір”, – сказала вона. 

Окрім цього, Овсяннікова написала, що “війна – це колективна провина росіян”, заперечила, що українські та росіяни є братніми народами, й додала: “Я не хороша росіянка, я українка. На знак підтримки України маю намір змінити прізвище Овсяннікова, на своє рідне прізвище Ткачук”. Овсяннікова народилася в Одесі в 1978 році. 

Ексредакторка Першого каналу також дала інтерв’ю російському виданню “Медуза”, в якому розповіла, що в Україні перебувала з 27 до 31 травня, а виїхати з країни їй “вдалося дивом”

“У результаті служба Welt евакуювала (мене. – Ред.) найнеймовірнішими шляхами. Я навіть від страху відмовилася зустрічатися (з радником голови МВС України Антоном Геращенком, який запропонував провести інтерв’ю замість пресконференції. – Ред.), він мене одразу вніс до бази “Миротворець”, і я втекла. Це був якийсь жах, ми ледве виїхали машиною через Румунію, я дивом поїхала”, – каже вона. 

Нагадаємо, що приїзд Овсяннікової до України спричинив хвилю обурення. 1 червня в Києві на базі Інтерфаксу-Україна планували провести пресконференцію за її участю, однак через невдоволення захід скасували. Окрім цього Інституту журналістики КНУ від імені організації Гаррі Каспарова Human Rights Foundation пропонували провести зустріч колишньої редакторки Першого каналу зі студентами.  

Овсяннікова з’явилася 14 березня в російському державному ефірі з плакатом “No war. Зупиніть війну. Не вірте пропаганді. Тут вам брешуть. Russians against war”. Вона кілька разів повторила: “Зупиніть війну! Ні війні!” й замість акції швидко поставили інший відеоряд.

Згодом її визнали винною в організації неузгодженої публічної акції й хотіли відправити під арешт, однак через наявність двох неповнолітніх дітей лише оштрафували на 30 тисяч рублів. 

Овсяннікова виїхала з РФ, а вже невдовзі з’явилася в ефірі найвпливовішої ТРК Італії RAI та в ефірі шоу “Che tempo che fa”, де закликала Захід скасувати антиросійські санкції. Призначення росіянки на посаду співробітниці німецької газети Die Welt та телеканалу Welt викликало обурення в активістів. 

Після хвилі невдоволення Овсяннікову не відзначили німецькою Премією ЗМІ за свободу, водночас премію імені Вацлава Гавела за творчу незгоду на Oslo Freedom Forum 2022 вона все ж таки отримала

За даними Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Росія активно використовує Овсяннікову для просування на західну аудиторію наративу про необхідність зняття обмежень з Росії.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter