Експортований з України до ЄС титан потрапляє в Росію для виробництва бойових літаків та крилатих ракет – розслідування

Дата: 07 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Значна частина титанової сировини, яку експортують з України, через посередників з Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини потрапляє до Росії, де її можуть використовувати для військової промисловості. 

Про це йдеться в розслідуванні РБК-Україна з посиланням на дані інсайдерів, які працюють у титановій галузі. 

Фото: inventure.com.ua

Майже 20% усіх світових запасів титану зосереджено в Україні, втім на експорт іде не готова продукція, яку не виробляють усередині країни, а концентрат, продукти з якого виробляють за кордоном.

З липня минулого року до квітня 2023-го Об’єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК), що належить державі, відправила на експорт 82,2 тисячі тонн руд, що містять титан. За даними, які отримали від джерел у титановій галузі, значна частина цієї продукції потрапила до Російської Федерації.

Зокрема, партії титанового концентрату продали компаніям-посередникам з Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, що мають у засновниках громадян РФ і працюють з Росією. До прикладу, тисячі тонн концентрату постачили угорській компанії Sic Luceat Lux KFT, засновниками якої є уродженці Криму Олександр та Світлана Мурадян. Журналісти припускають, що вони підставні особи. 

Такою ж є польська компанія BioProfTech Sp.z.o.o, зареєстрована у Варшаві. Її засновник Руслан Акопян зареєстрований в окупованому Харцизьку Донецької області й має російське громадянство. 

“Ще більш кричущою ситуацією” журналісти називають продаж Запорізьким титано-магнієвим комбінатом близько 2 тисяч тонн титанової продукції на загальну суму 276,6 мільйона гривень.

Цей комбінат єдиний в Україні виробник губчастого титану й продавав на експорт не просто сировину, а майже готову продукцію – титанову губку, титанові зливки, тетрахлорид титану, шлак титану. Покупцями серед інших виявилися компанії з Чорногорії, Австрії, Литви, Чехії, які пов’язані з Росією і мають російських засновників.

Фото: inventure.com.ua

Одним з покупців була компанія Nadezda Invest D.o.o., зареєстрована в місті Будва (Чорногорія), співзасновниками якої є Сергій Орєхов та Владислав Нечипоренко.

Губчастий титан у ЗТМК купувала австрійська компанія LL-Resourses GmbH, директором якої є громадянин РФ Анатолій Зайцев із Санкт-Петербурга. Він постійно проживає в Австрії та є довіреною особою олігарха Дмитра Фірташа, який раніше володів комбінатом.

У розслідуванні також ідеться про те, що продукцію, вироблену з українського титану, широко використовують росіяни для виробництва літаків, вертольотів, крилатих ракет та іншої продукції.

Нагадаємо, що український концерн під час вторгнення постачив до Росії комплектувальних для зброї та літаків на майже 200 мільйонів гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter