Ексочільника донецької “Ізоляції” Куликовського взяли під варту: його жертв на суд не пустили

Дата: 11 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Затриманого за підозрою в катуванні ув’язнених ексочільника в’язниці “Ізоляція” терористичного угруповання “ДНР” Дениса Куликовського, відомого як “Палич”, Приморський суд Маріуполя взяв під варту на два місяці без права застави.

Про це 10 листопада повідомило “Радіо Свобода”.

Джерело: radiosvoboda.org

За словами судді Олексія Шишиліна, який озвучив матеріали справи, Куликовському інкримінують незаконне утримування громадян, яких затримувало угруповання “МГБ ДНР”, та отримання від них інформації із застосуванням насильства.

“Слідчий посилається на те, що більш м’який запобіжний захід не може забезпечити належної поведінки підозрюваного й існують ризики: Куликовський може переховуватися, вчинити інше кримінальне правопорушення. Крім того, може переховуватися від суду”, – сказав він.

Підозрюваного утримуватимуть у відділі забезпечення досудового розслідування СБУ, оскільки, на думку суду, СІЗО Маріуполя – це не досить безпечно для нього.

На судовому засіданні щодо обрання запобіжного заходу Куликовському намагався побувати один з в’язнів “Ізоляції” Олег Кулаков, пише ТСН.ua. Він перебував у катівні “ДНР” дев’ять місяців як полонений. За його спогадами, Куликовський завжди був п’яний і наджорстокий. Проте до судової зали Кулакова як вільного слухача не допустили.

В інтерв’ю журналістам видання Куликовський підтвердив, що проживав у Києві від 2019 року. Він також сказав, що під вартою почувається безпечніше та на обмін до Донецька не хоче. За словами затриманого, його дружина зараз перебуває у в’язниці “ДНР”, а син проживає з дідом на окупованій території.

Як повідомляла ZMINA, військового злочинця, бойовика “ДНР” Куликовського затримали 9 листопада в Києві. У МВС уточнили, що слідство щодо нього триває вже протягом року, його веде Національна поліція в Донецькій області.

Про його затримання першим повідомив письменник, журналіст і колишній в’язень “Ізоляції” Станіслав Асєєв. Згодом інформацію підтвердила пресслужба СБУ.

Згідно з інформацією силовиків, зловмисника затримали в межах раніше відкритого кримінального провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 149 (торгівля людьми);
  • ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації);
  • ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);
  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

“Палич” керував “Ізоляцією” орієнтовно у 2015−2018 роках. Звільнені згадують його як головного ката в’язниці, який прирікав людей на тортури, особисто катував утримуваних. За повідомленнями його жертв, в’язнів били, душили, ґвалтували, катували електричним струмом, застосовували методи психологічного впливу, такі як поховання заживо та інсценування розстрілів.

Нагадаємо, що бойовики самопроголошеної “ДНР” захопили артзавод “Ізоляція” в червні 2014 року та облаштували в’язницю. Там утримували й Асєєва, викраденого бойовиками 11 травня 2017 року. Журналіст пробув у полоні 31 місяць, із них 28 місяців – саме в “Ізоляції”.

Звільнили Асєєва 29 грудня 2019 року в межах обміну полоненими.

У січні 2021 року невідомі почали публікувати фотографії “Ізоляції” в анонімному телеграм-каналі. Асєєв підтвердив автентичність знімків. Донецькі правоохоронці заявили, що долучили ці знімки до кримінальних проваджень.

Сам журналіст наприкінці березня 2021 року оприлюднив у соцмережі фотографії та паспортні дані трьох ключових воєнних злочинців “Ізоляції”, які мають російське громадянство. Встановити їхні особи вдалося за підтримки вебсайту журналістських розслідувань Bellingcat.

Загалом правоохоронці встановили особи щонайменше 45 людей, причетних до катувань полонених в “Ізоляції”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter