Завдяки свідченням колишніх полонених правоохоронці встановили особи 45 катів “Ізоляції”

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці встановили особи щонайменше 45 людей, які причетні до катувань полонених у так званій секретній в’язниці бойовиків “Ізоляція”.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський

Фотографія однієї з кімнат в “Ізоляції”. Світлини потрапили в мережу на початку цього року. Фото: телеграм-канал “Донецкий тракторист”

Інформацію про бойовиків, яких Монастирський назвав організованою злочинною групою, отримували від колишніх полонених, які повернулися на підконтрольну українському уряду територію. Серед цих людей, зокрема, журналіст Станіслав Асєєв, який провів там понад два роки. 

“Поліцейські поспілкувалися з кожною жертвою бойовиків. Знаєте, що з ними робили? Катували електричним струмом через статеві органи. Поміщали в домовини та забивали їх цвяхами. Ґвалтували. Ламали кістки. Імітували розстріл. І ще багато жахливих речей”, – розповів Монастирський.

На початку року в Офісі генерального прокурора зазначали, що підозрюють у катуваннях в “Ізоляції” щонайменше п’ятьох осіб, однак загалом знають про пів сотні бойовиків, причетних до злочинів. Серед них, наприклад, Євген Бражніков – охоронець катівні, якого звільнили в межах обміну в грудні 2019-го. Внаслідок його дій, як встановили слідчі, постраждали дев’ятеро з більш ніж семи десятків відомих жертв. 

У вересні цього року, як вказує Монастирський, щодо восьми воєнних злочинців матеріали передали до суду для заочного розгляду. 

Умови, у яких тримають в’язнів “Ізоляції”. Фото: телеграм-канал “Донецкий тракторист”
 

“Скільки б часу не минуло, ці жахливі злочини не залишаться безкарними”, – зазначив посадовець.  

9 листопада в Києві правоохоронці затримали Дениса Куликовського – коменданта “Ізоляції”. Йому закидають “Торгівлю людьми”, “Створення терористичної групи чи терористичної організації”, “Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань” та “Порушення законів та звичаїв війни”. 

Нагадаємо, перші свідчення про тримання людей у секретній в’язниці так званого “міністерства державної безпеки ДНР” з’явились у 2014 році, після захоплення заводу Романом Лягіним та Станіславом Слєпньовим. До “Ізоляції” потрапляли люди, деяких з яких викрадали прямо посеред вулиці. В’язнів позбавляють будь-яких прав, не надають медичної допомоги та можливості сконтактувати з рідними або адвокатами. 

У вересні минулого року фонд “Ізоляція” звернувся від імені українців, які постраждали внаслідок російської агресії, до президента Володимира Зеленського, щоб той посприяв розслідуванню справи проти Лягіна. Його затримали ще в червні 2019-го, однак за рік у справі по суті не відбулося жодного судового засідання, розгляд матеріалів  переносили шість разів, а судді Шевченківського суду міста Києва раптово взяли самовідвід.

Фотографія обкладинки: izolyatsia.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter