Зеленського просять не “зливати” розслідування проти Романа Лягіна, який перетворив донецьку “Ізоляцію” на катівню

Дата: 05 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Платформа культурних ініціатив “Ізоляція” звернулася від імені українців, які постраждали внаслідок російської агресії, до президента Володимира Зеленського із закликом сприяти розслідуванню справи проти Романа Лягіна – організатора нелегальних виборів так званої “ДНР” у 2014 році й одного з ініціаторів захоплення території фонду “Ізоляція” в Донецьку та перетворення її на секретну в’язницю “МДБ ДНР”. 

Заяву опублікували на сайті платформи. 

Роман Лягін

Автори заяви наголосили, що Офіс генерального прокурора, який є провідником позиції держави в справі, діє не в інтересах потерпілих. Натомість відомство допомагає обвинуваченому уникнути відповідальності за серйозні злочини проти держави, а саме зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України та створення терористичної організації.

Так, за рік не відбулося жодного судового засідання по суті, розгляд матеріалів справи переносили шість разів, а судді Шевченківського суду міста Києва раптово взяли самовідвід. Також представників фонду “Ізоляція”, які діють від імені всіх потерпілих у справі Лягіна, судді Шевченківського суду вилучили з процесу і незаконно позбавили їх можливості відстоювати права постраждалих, хоча Верховний суд уже визнав “Ізоляцію” потерпілою стороною. Окрім цього, як розповіли у фонді, прокуратура не дає можливості отримати доступ до матеріалів резонансної справи та допомогти її розслідуванню.

Окремо автори заяви розповіли про закритість процесу над Лягіним, адже 4 травня 2020 року відбулося чергове засідання суду в справі, яке зробили закритим. Також, усупереч закону, не оприлюднили судового рішення в справі, а тому досі не зрозуміло, чи притягнуть Лягіна до відповідальності.

“Закликаємо вас, пане Президенте, ініціювати розгляд матеріалів, на підставі яких “Ізоляцію” й інших постраждалих зухвало позбавлено статусу потерпілої сторони, можливості стежити за судовим процесом і сприяти розслідуванню. Надайте нам відповідь, з чим ми маємо справу: злочинною недбалістю Офісу Генерального прокурора або проявом вашої політики щодо окупантів? Це сліпота суддів або політика України часів президентства Зеленського?” – написали автори заяви. 

Окрім цього, від Зеленського вимагають сприяти оприлюдненню обвинувального акта прокуратури, з якого був видалений епізод захоплення будівель “Ізоляції”, що з 2019 року була залучена до судового процесу як потерпіла сторона.

“Наш дедлайн – середина травня 2020 року. Це дата, коли спливає термін перебування Романа Лягіна під вартою, і ще одна межа, яка робить поразку України у війні з Росією невідворотною, стираючи різницю між жертвами і їхніми катами”, – підсумували в “Ізоляції”.

Нагадаємо, що перші свідчення про тримання людей у секретній в’язниці “Міністерства державної безпеки ДНР” з’явились у 2014 році після захоплення заводу Романом Лягіним та Станіславом Слєпньовим. За словами правозахисників, до секретної в’язниці потрапляють люди, яких викрали посеред вулиці. Вони позбавлені будь-яких прав, їм не надають медичної допомоги та можливості сконтактувати з адвокатом або рідними. 

У вересні минулого року фонд “Ізоляція” вимагав притягнути до відповідальності винних у захопленні заводу “Ізоляція” та катуванні там людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter