На території “Ізоляції” в “ДНР” досі катують людей, а Україна зволікає з розслідуванням – правозахисники

Дата: 19 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Фонд “Ізоляція” вимагає притягнути до відповідальності винних у захопленні донецького заводу “Ізоляція” та катуванні там людей. Адміністрація та адвокати фонду закликають владу змінити підходи до документування міжнародних злочинів і До міжнародних злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду належать воєнні злочини, злочини проти людяності, геноцид та злочини агресії.

Як передає кореспондентка Центру прав людини ZMINA, про це в Укрінформі заявила директорка фонду “Ізоляція” Оксана Саржевська-Кравченко та представник Адвокатського об’єднання “Головань і партнери” Володимир Єфименко.

Вони нагадали, що перші свідчення про тримання людей у секретній в’язниці “Міністерства державної безпеки ДНР” з’явилися у 2014 році після захоплення заводу Романом Лягіним та Станіславом Слєпньовим (позивний Монгол  – Ред.). Там досі катують людей. 

“До секретної в’язниці потрапляють люди, яких викрали посеред вулиці. Вони позбавлені будь-яких прав. Їм не надають медичної допомоги. Ці люди не можуть зорієнтуватися, де вони перебувають, не мають змоги сконтактувати з адвокатом або з рідними. Їх катують та примушують працювати”, – розповів Володимир Єфименко.

Колишній в’язень “Ізоляції”, блогер Дмитро Потєхін указав на карті червоними крапками місця для утриманих в’язнів, синіми – місця примусових робіт, а зеленими – камери допитів

“Одночасно там утримували близько 50–60 осіб. Деякі люди так і не вийшли з в’язниці. Їх поховали в невідомому місці, про що навіть не знають їхні рідні. Усе це досі відбувається”, додав Єфименко.

За словами учасника правління Української асоціації релігієзнавства Ігоря Козловського, незаконно ув’язнені утримуються в нелюдських умовах. Їх годують один раз на добу. До туалету їх виводять двічі на день на дві хвилини. Але бувають дні, коли й це забувають зробити. 

“Ця в’язниця вирізняється катуваннями. Я знаю потерпілого, якого щоночі катували. Удень він працював, а щоночі його катували. Тортури не були пов’язані з тим, щоб вибити зізнання в чомусь. Цю садистську методику використовують, щоб зламати людину і зробити її твариною”, – розповідає Ігор Козловський. 

За словами адвоката, Служба безпеки України та військова прокуратура протягом кількох місяців відмовлялися визнати фонд потерпілим. Але коли адвокати зрештою домоглися відкриття кримінального провадження, слідчі самоусунулися від збору доказів. Захисники фонду самостійно шукали свідків захоплення приміщень “Ізоляції” та катувань.  

Очільники незаконного збройного формування Донеччини, які називають своє утворення “ДНР”, не підтверджують існування цієї установи. Доступ до її приміщення залишається закритим для міжнародних гуманітарних та правозахисних місій.

“Допоки захоплена територія заводу “Ізоляція” залишається секретною в’язницею, жодна моніторингова чи правоохоронна місія не може допомогти ув’язненим”, – каже Оксана Саржевська-Кравченко.

Правозахисниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук нагадала, що народні депутати досі не спромоглося ввести до Кримінального кодексу поняття “злочин проти людяності” і належне покарання за цей злочин. Вона закликала Верховну Раду ухвалити в другому читанні законопроєкт про воєнних злочинців №0892, який гармонізує українське законодавство з міжнародним гуманітарним правом. 

Правозахисниця переконана, що докази міжнародних злочинів на сході України не будуть довго зберігатись. Вона шкодує, що влада не створила єдиного координаційного центру за участю представників різних органів державної влади. 

Українські правоохоронці затримали Романа Лягіна. Його звинувачують у тероризмі і, зокрема, як зазначив прокурор Головної військової прокуратури Максим Комарницький, у захопленні заводу “Ізоляція”, перетворенні його на приміщення для тортур і тюремні камери для полонених.

Адвокати фонду нарікають, що протягом восьми місяців Шевченківський райсуд Києва не розпочинав слухання справи. За даними Українських Новин, 3 вересня суд не розглядав справи проти “ексголови ЦВК” бойовиків, оскільки захист не ознайомився з її матеріалами.

Суд переніс засідання на 15:00 1 листопада. Лягін перебуває під запобіжним заходом у вигляді утримання під вартою.

Нагадаємо, на території  колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку з 2010 року працював фонд “Ізоляція”. Це неприбуткова недержавна платформа культурних ініціатив та заходів. Після незаконного захоплення будівлі організація переїхала до Києва. Наразі фонд збирає докази і свідчення захоплення заводу та катувань.  

Раніше ZMINA повідомляла, що в “Ізоляції” бойовики утримують журналіста Станіслава Асєєва

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter